4 bästa tipsen för att spara pengar när du äter LCHF/keto

I följande inlägg kommer jag dela med mig av mina bästa tips för att lyckas äta LCHF utan att spendera för mycket pengar.

Som ni kanske vet så kan det vara rätt dyrt att äta keto. Man tar bort billiga saker som pasta, ris och potatis från sin kost och ökar på saker som är dyrare som kött och grönsaker (ja grönsaker kanske inte brukar anses som dyrt men räkna ut priset per kalori så får du se). 

1. Storhandla dyra varor på rea

Köttet var definitivt det som var dyrast för mig så jag såg till att passa på att köpa mycket när det var billigt. Köp mycket och frys in är ett väldigt bra sätt att spara pengar på.

Några referenspriser som du kan hålla i huvudet när du handlar är följande:

 • Köttfärs: 60kr/kg
 • Kyckling: 60-70kr/kg
 • Blandfärs: 50kr/kg
 • Ägg: 20kr för 15st
 • Entrecote: billigast jag har hittat är 130kr/kg. Här brukar dock priset påverka kvaliteten.
 • Fläskytterfile/karré: 60kr/kg
 • Lax (filé, färsk med skinn): 120-130kr/kg

Jag rekommenderar starkt att bli bonuskund hos Hemköp. De har väldigt bra erbjudanden för bonuskunder. T.ex. så brukar man kunna köpa lax för 130kr/kg istället för 230kr/kg, som det brukar kosta. Håll speciellt koll på deras specialerbjudande på kött, vilka brukar vara väldigt bra. 

2. Laga recept med få ingredienser

Personligen tycker jag om recept som inte innehåller så många ingredienser. De är både bra för plånboken och tidsmässigt. 

När recept innehåller många ingredienser så är det med stor sannolikhet några av dessa som man inte har hemma. Sen kan det vara så att man aldrig kommer att laga något mer med den här ingrediensen vilket gör att den bara står där tills den blir dålig och du har förlorat pengar på det. Vilket är något vi vill undvika.

Köp frysta kryddor, som basilika och persilja, istället för färska om du inte verkligen måste. Av min erfarenhet så använder man några blad från krukan en gång sen står den bara på bänken och ruttnar. Då finns det mer prisvärda saker man kan lägga sina pengar på. 

3. Minimera antalet gånger du äter ute

Att äta ut när man är på keto är inte så svårt. Det är bara beställa rätten utan potatis, pasta eller ris. Ofta kan man till och med få en sallad till utan extra kostnad. Men frågar du om lite extra kött så blir det tillägg på notan. 

Problemet blir dock att du byter ut mycket kalorier från kolhydraterna mot i princip inga från salladen, vilket gör att man ofta går hungrig från ett restaurangbesök (så var det i alla fall för mig). Vill man då äta så att man blir mätt så blir notan betydligt större än om du skulle äta som alla andra. 

Ett tips är att ifall du ska ut och käka så välj ett bufféställe. Där kan du välja exakt vad och hur mycket av allt du vill äta. Ägaren kanske blir nog inte så glad när du plockar ut det dyraste på buffén ;).

4. Fasta

Det kanske är rätt uppenbart att ifall man äter ett mål mindre om dagen så kommer matbudgeten minska. Men äter man inte mer under de andra måltiderna? 

Bra fråga. Från min erfarenhet så äter jag lite mer under lunchen men inte tillräckligt mycket mer för att överstiga frukostkostnaderna. För mig brukar fasta resultera i att jag äter mindre kalorier totalt sätt. Vilket gör att det blir ännu enklare att gå ner i vikt, om det nu är ens mål.

Förutom de hälsoeffekter som man får genom att fasta så sparar man även tid på att bara äta två mål om dagen. Eftersom tid kan konverteras till pengar så kan vi även räkna det här som att spara pengar.

Sammanfattning

I det här inlägget har jag skrivit om mina bästa tips för att spara pengar när man äter LCHF. Kortfattat så är mina tips är följande:

 • Passa på att storhandla när dyra varor, som kött, är på rea. Frys in varorna så att de håller längre.
 • Laga inte recept med för många ingredienser. Jag brukar hålla mig mellan 5-10 ingredienser per recept
 • Undvik att äta ute.
 • Börja fasta genom att skippa frukost

Vad är dina bästa tips att spara pengar när det kommer till inköp av mat? Jag vill gärna höra så skriv en kommentar här nedan :).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *