Alla omega-3 källor är INTE lika – extra VIKTIGT för dig som är vegan

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Apoteket AB
omega-3-vegan

I det här inlägget kommer jag beskriva den mat som innehåller omega-3 och vilka källor som är bäst för att få i sig omega-3. Jag har läst en del artiklar som skriver om olika källor för omega-3. Men de jag har läst tar inte upp skillnaden mellan dessa källor. Det ska jag ta upp i det här inlägget. Eftersom vissa är bättre än andra. Detta inlägg kommer vara extra viktigt för dig som är vegan.

Vad är omega-3?

Omega-3 är en grupp av fleromättade fetter. Den här gruppen består flera fettsyror. Några av dessa är DHA, EPA och ALA. De omega-3 fettsyrorna som vi människor behöver är DHA och EPA. Dessa finns främst i fiskolja. Medans vegetabiliska oljor som t.ex. linfröolja och rapsolja innehåller fettsyran ALA [1]. Det betyder att det inte är samma sak att äta omega-3 från fisk som omega-3 från växter.

Rapsoljan innehåller även stora mängder omega-6 så förhållandet mellan dessa skulle inte förbättras ifall vi konsumerar mer rapsolja. Jag kommer ta upp varför det här är viktigt i ett senare inlägg.

Men kan inte kroppen omvandla ALA till DHA och EPA?

Jo, det är sant. Fettsyran ALA kan göras om till de essentiella DHA och EPA, men endast en mycket liten del av ALA kan omvandlas till dessa. Mindre än 5% av ALA kan göras om till EPA och mindre än 0.5% görs om till DHA [1]. Det här visar tydligt att våra dagliga intag av EPA och DHA inte kan uppfyllas med hjälp av dessa växtkällor.

För att göra om ALA till EPA och DHA så behöver kroppen zink, järn och pyridoxin (som finns i Vitamin-B6 [2]). Därför är det inte bra att förlita sig på den processen för att täcka sitt dagliga intag av EPA och DHA. Dessutom är de lätt att man har brist på järn ifall man är vegetarian eller vegan. Eftersom det till största del finns i animaliska produkter.

Omega-3 för dig som är vegan

Det är extra viktigt att tänka på hur du får i dig omega-3 om du är vegan eller inte äter fisk. Den ända växtkällan för DHA och EPA är vissa alger. Så för alla vegetarianer och veganer så är det viktigt att ni äter kosttillskott från alger. Alltså inte konsumerar rapsolja eller linfröolja för att öka omega-3 intaget (som livsmedelsverket rekommenderar [3]).

Slutsats

Omega-3 är ett samlingsnamn för flertalet olika fettsyror. De fettsyror som vi människor behöver är EPA och DHA. Dessa finns enbart i fet fisk och vissa alger. Det går alltså inte att ersätta fiskoljan med t.ex. rapsolja eller linfröolja. För lite av ALA fettsyran som finns i dessa oljor konverteras till de essentiella EPA och DHA fettsyrorna. För att få i dig omega-3 om du är vegan så finns det kosttillskott från alger som du kan köpa här.

Det var allt för nu. Hoppas artikeln gav dig ny kunskap angående omega-3. Kommentera gärna nedan vad du tyckte om den.

Tills nästa gång vi ses så önskar jag dig lycka till i livet,
Martin Funkquist

Källor:

[1] https://chriskresser.com/why-fish-stomps-flax-as-a-source-of-omega-3/
[2] https://sv.wikipedia.org/wiki/Pyridoxin
[3] https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/fett/fleromattat-fett-omega-3-och-omega-6?AspxAutoDetectCookieSupport=1

2 svar till “Alla omega-3 källor är INTE lika – extra VIKTIGT för dig som är vegan”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *