Behöver kroppen kolhydrater?

bröd-kolhydrater

Som du kanske vet så finns det essentiella fettsyror som vi behöver få i oss via kosten. Dessa fettsyror är omega-3 och omega-6. Det finns även essentiella aminosyror som vi behöver. Att dessa är essentiella betyder att kroppen inte kan skapa dem själv, utan vi behöver få i oss dem via kosten. Men då återstår frågan, finns det några essentiella kolhydrater? I det här inlägget kommer jag svara på ifall kroppen behöver kolhydrater eller inte.

Efter att ha läst ett antal artiklar som säger att hjärnan måste ha kolhydrater för att fungera så blev jag intresserad av att ta reda på ifall det är sant. Många artiklar skriver även att den som tränar hårt behöver kolhydrater för att orka det. Stämmer det verkligen?

Hjärnan behöver glukos som energi

Hjärnans huvudsakliga bränsle är glukos. Den kan antingen få det genom kolhydrater i kosten eller att levern producerar dem. Processen som omvandlar fett till glukos kallas glukoneogenes.

Hjärnan kan inte använda fett som energikälla. Men hjärnan kan använda ketoner, vilket skapas från fetter, som energikälla. Levern producerar ketoner från fettsyror när glukos och insulin nivåerna i kroppen är låga [1]. När du vaknar på morgonen så kommer kroppen att producera små mängder av ketoner, oavsett om du äter en lågkolhydratkost eller inte. Ketoner kan bidra med upp till 70% av den energi hjärnan behöver [2].

Men hur blir det då med de resterande 30% av energin till hjärnan, ifall man inte konsumerar några kolhydrater? Jo, den täcks av glukoneogenes, som bryter ner fettsyror till glukos.

När vi äter för mycket kolhydrater konverteras överskottet till fett som lagras på kroppen [3]. Så det verkar ju logiskt att kroppen kan konvertera tillbaka fettet till glukos.

Befolkningar som lever utan kolhydrater

Det finns inget minsta intag av kolhydrater som vi behöver för att överleva, så länge tillräckliga mängder av protein och fett konsumeras. Det finns befolkningar som äter nästan inga kolhydrater och klarar sig bra [4].

Maasai befolkningen är ett exempel en befolkning som inte äter mycket kolhydrater. I många byar så äter de inga kolhydrater alls. De har även få som är sjuka. Deras diet består huvudsakligen av kött, mjölk och blod.

En annan befolkning som inte äter mycket kolhydrater är inuiter. De har en diet som är hög i protein, väldigt hög i fett och nästan inga kolhydrater. Det beror på att det inte finns så mycket som kan växa i klimatet som de bor i.

Dessa två exempel visar på att man kan överleva utan kolhydrater. Annars skulle dessa befolkningar dött ut för länge sedan.

Slutsats

I den här artikeln har jag tagit upp vad som händer i kroppen ifall vi inte äter kolhydrater. Som vi har sett så kan kroppen producera den glukos som den behöver ifall vi inte äter kolhydrater.

Vi behöver alltså inte äta kolhydrater för att fungera. Om det är bättre eller sämre att inte äta kolhydrater har vi inte tagit upp i det här inlägget. Jag kommer kanske ta upp det i ett senare inlägg.

Det här var allt för nu. Hoppas det gav dig lite mer insyn om hur kroppen fungerar.

Jag önskar dig lycka till tills nästa gång vi ses,
Martin

Källor:

[1] https://www.healthline.com/nutrition/low-carb-ketogenic-diet-brain#section3
[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21489321
[3] https://healthyeating.sfgate.com/can-fats-turned-glycogen-muscle-11127.html
[4] https://www.nap.edu/read/10490/chapter/8#275

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *