Så här stor är egentligen risken att du får cancer från rött kött

rött och processat kött

Du har säkert läst en del artiklar där de säger ”någonting ökar risken för cancer”. Många av dessa artiklar nämner inte ens hur stor risken är. Ibland nämner de en relativ risk som inte säger så mycket av sig själv. Relativa risker används ofta för att locka vår uppmärksamhet. Men om du är som jag så vill du säkert veta hur stor risken är och inte bara hur mycket den ökar.

I det här inlägget kommer jag ta upp vad skillnaderna är mellan dessa. Jag kommer även skriva om rött och processat kött och hur stor risken är för att dessa orsakar tjock- och ändtarmscancer.

Risken för tjock- och ändtarmscancer från konsumtion av processat kött

I livsmedelsverkets rekommendation säger de att man inte ska äta mer än 500 g rött kött i veckan, och bara en liten del av det får vara processat kött [1]. Rött kött inkluderar nöt, fläsk, lamm och vilt medans processat kött är bland annat korv, bacon, skinka och salami.

Anledning till det här rådet är att risken för tjock- och ändtarmscancer ökar ifall man konsumerar mer än 500 g rött kött per vecka. Men hur mycket ökar risken?

I livsmedelsverkets rapport skriver de inget om hur mycket risken ökar när man överstiger den dagliga rekommendationen. Utan de skriver bara att den relativa risken ökar när man konsumerar mer kött.

Jag antar att livsmedelsverkets rekommendation är baserad på rekommendationen från World Health Organization (WHO). WHO säger att den relativa risken för tjock- och ändtarmscancer ökar med 18%, om man äter 50 g processat kött om dagen [2]. 50 g processat kött motsvarar ungefär 4 skivor bacon eller en korv.

Hur stor är då risken att du skulle drabbas?

Risken för att få tjock- och ändtarmscancer under en livstid är 5% [2]. Det betyder att en ökning på 18% av den risken ger en absolut risk på lite under 6%. Alltså blir den absoluta skillnaden inte så stor.

WHO säger dock inte ifall risken skulle öka ännu mer ifall man t.ex. skulle konsumera 100 g processat kött per dag. Om vi antar att risken ökar linjärt så betyder det att vår relativa risk skulle öka från 18% till 36%, om vi ökar vår konsumtion av processat kött från 50 g till 100 g per dag. Den absoluta risken skulle då bli runt 7% istället för 6%. Dessa är fortfarande väldigt små nummer.

Forskningen som har kommit fram till de här resultaten är även baserad på epidemiologistudier, vilka bara kan hitta korrelationer och inte orsakssamband. Att risken ökade för de som åt mer processat kött behöver inte bero på köttet de konsumerade, utan det kan bero på andra ohälsosamma livsstilsfaktorer som dessa personer hade.

Historiskt sätt så har inte bacon varit förknippat med den mest hälsosamma livsstilen. Vilket betyder att de som inte brytt sig speciellt mycket om sin hälsa har med större sannolikhet också konsumerat mer bacon. Det kommer påverka resultaten i dessa epidemiologistudier.

Risken för tjock- och ändtarmscancer från konsumtion av rött kött

Hur stor är då risken för tjock- och ändtarmscancer från konsumtion av rött kött? I livsmedelsverkets rapport skriver de att risken ökar ifall man konsumerar mer än 100 g rött kött om dagen [3]. Men de skriver inte hur stor riskökningen är här heller.

Livsmedelsverket har dock baserat deras slutsats på WCRF:s rapport från 2007. Om vi kollar i den rapporten så ser vi att en konsumtion av 100 g rött kött per dag ökar den relativa risken för tjock- och ändtarmscancer med 12% [4]. De skriver dock att orsakssambandet är trolig och inte fastställd. Jämfört med processat kött så är bevisen för rött kött mycket svagare.

Anledningen till varför rött och processat kött skulle orsaka cancer är fortfarande oklar men det finns några teorier till vad som skulle kunna vara orsaken.

Cancer från rökning

En man som röker har en 23 gånger större risk att få lungcancer än någon som inte röker [5]. Det ger en procentuell ökning på 2 200%. Det här ger ett väldigt tydligt samband mellan rökning och lungcancer.

Jämför vi det med risken för tjock- och ändtarmscancer från processat kött som ligger på 18%. Då är riskökningen ungefär 122 gånger större att få lungcancer från rökning än att få tjock- och ändtarmscancer från processat kött. WHO placerar ändå dessa i samma grupp av cancerframkallande produkter.

Slutsats

För att sammanfatta inlägget så är risken för tjock- och ändtarmscancer väldigt liten och den ökar från 5 till 6% ifall du konsumerar 50 g processat kött per dag. Slutsatsen är baserad på epidemiologistudier och dessa kan inte visa orsakssamband, utan visar bara korrelationer. Det finns ingen anledning att gå och oroa sig över att du skulle få tjock- och ändtarmscancer från att äta lite bacon då och då. Men äter du det varje dag i stora mängder så kanske du borde dra ner på det. I alla fall tills det finns tillräckligt med studier som motbevisar det här sambandet.

Bevisen för att rött kött skulle orsaka tjock- och ändtarmscancer är svaga. Dessutom finns det många fördelar med att äta rött kött eftersom det innehåller mycket näring. En fråga man kan ställa sig är, ifall rött kött vore så farligt, varför skulle vi människor ha jagat och ätit kött under de senaste 3 miljoner åren?

Källor:

[1] https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/kostrad-och-matvanor/rad-om-bra-mat-hitta-ditt-satt/kott-och-chark#F%C3%B6r%20h%C3%A4lsan
[2] https://www.cancer.org/latest-news/hot-dogs-hamburgers-bacon.html
[3] https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/publikationsdatabas/rapporter/2014/2014_livsmedelsverket_20_konsumtion_rott_kott_och_charkprodukter_kolorektalcancer_riskhanteringsrapport1.pdf
[4] https://www.wcrf.org/sites/default/files/Meat-Fish-and-Dairy-products.pdf
[5] https://www.livescience.com/3093-smoking-myths-examined.html

3 svar till “Så här stor är egentligen risken att du får cancer från rött kött”

 1. En artikel av Dr. David L. Katz om kött och cancer som innehåller en lista med tio punkter. I punkt nummer fem och åtta av listan så svarar han kanske på frågan om varför rött kött kanske skulle kunna öka risken för cancer trots att människan är allätare. Punkt nummer sju handlar om processat kött.

  https://www.huffpost.com/entry/meat-and-cancer-hammering_b_8398382

  Dr Andreas Eenfeldt om kött och tarmcancer.

  https://www.dietdoctor.com/se/varfor-far-kottatare-oftare-tarmcancer

  1. Ang. punk 8 så är det ju sant att det kött vi äter idag inte är likadant som det var förr i tiden, speciellt kött från djur som har växt upp på spannmålsfoder. Men samma sak kan sägas om frukten vi äter idag. Den ser inte alls ut som den gjorde förr: https://www.sciencealert.com/fruits-vegetables-before-domestication-photos-genetically-modified-food-natural
   Att köpa gräsbetat kött är i så fall bättre än spannmålsmatat kött.

   Ang. punkt 5 så behöver det inte vara fallet. Det skulle kunna vara så att man äter mer kalorier totalt sätt. Men det är vanligare att folk som inte bryr sig om sin hälsa äter mindre grönsaker och mer kött, så det ligger något i påståendet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *