Jag åt bara kött i 30 dagar, det här hände – Carnivore recension

Dag 1-5

Första dagarna gick hyfsat bra. Inget magiskt hände dock, men jag slapp problemen med trötthet som många upplever. Jag mådde för det mesta bra efter jag har ätit. Ingen matkoma efter att jag ätit, ungefär som på keto. 

Jag var bra i magen fram dag 4. Då fick jag den ökända diarrén som enligt vissa drabbar 2 av 3 som börjar med carnivore. Det var efter jag hade ätit lax till middag. Blev även illamående efter att jag hade ätit. Vet inte om det hade någonting med laxen att göra eller om det var bristen på grönsaker. 

Ett problem som jag har märkt är att det är sjukt svårt att äta tillräckligt. Portionerna man äter känns väldigt små. Dessutom är det svårt att få i sig tillräckligt med fett. Det brukar rekommenderas att man håller sig till en ratio av 70-80% fett och 20-30% protein. Men för att få i mig tillräckligt med fett så måste jag lägga till smör till nästan allting jag äter. 

En bit entrecote brukar innehålla 20g protein och 6g fett per 100g, vilket blir 60% protein och 40% fett, betydligt under målet. Därför brukar jag lägga till smör till det jag äter så att jag kommer upp i rätt ratio. Men jag vet att vissa bara äter kött, så då undrar jag hur man lyckas få i sig tillräckligt med fett. 

Hittills har jag ätit en blandning av olika saker som fläsk, biff och lax. Vissa säger att man ska käka bara nötkött första 30 dagarna och sedan successivt lägg till saker. Jag kör en annan approach och äter en större blandning från början. 

Dag 6-15

Diarren gick över efter några dagar och sedan dess har magen varit bra. Man bajsar mycket mer sällan på carnivore än någon annan diet som jag har provat. Kanske snittar på 1 gång varannan dag, jämfört med 1 gång per dag på keto och 2 gånger per dag när jag äter kolhydrater. 

Dock så har jag varit rätt seg de senaste 5 dagarna. Kan inte konstatera säkert att det beror på dieten. Skulle kunna påverkas av att jag jobbat hemma under en längre tid och inte befinner mig utanför huset speciellt mycket nu för tiden. Det skulle också kunna bero på att jag äter för lite, vilket verkar som ett vanligt problem för de som börjar med carnivore. Kött är väldigt mättande och det gör det svårt att överäta. Man får anstränga sig rätt mycket för att få i sig tillräckligt med mat på carnivore. 

Dag 16-30

Dagarna gick rätt fort och de sista dagarna var ungefär som de innan. Magen höll sig stabil även under de sista dagarna och energinivåerna var bra. 

Innan jag började trodde jag att det skulle bli enformigt att bara äta kött, men så blev det aldrig. Tyckte för det mesta att det var skönt att inte behöva laga så många olika tillbehör till måltiderna. Inköpslistan blev också väldigt enkel. 

Olika måltider

Jag har kört en liberal typ av carnivore så jag har ätit det mesta som kommer från djur. Undantaget är väl mjölk, eftersom det innehåller för mycket socker. 

Nötkött

Vi börjar med det bästa målet. Steak av nötkött har varit det som jag har mått bäst av att äta. Olika rätter med köttfärs som bas har även fungerat bra, men inte lika bra som en medium-rare steak. 

Fläskkött

Fläskkött skulle jag säga har varit nr 2. Det har också funkat väldigt bra. Plånboken har föredragit fläskkött över nötkött men det har också varit skönt med lite variation. 

Fisk

Enda fisken som jag har ätit under min carnivore period har varit lax. Dels för att det är den vanligaste feta fisken och den som jag gillar mest. Dock så har det inte känts jättebra när jag har ätit lax. Ofta har jag känt mig seg och lite illamående efter jag ätit lax. Jag brukade inte göra det när jag åt det på t.ex. keto. Enda förklaringen jag har på det är att jag har ätit större mängder lax på carnivore och det kan vara det som bidragit. Det kan vara så att en mindre mängd lax är okej, men när den blir för stor så gillar kroppen inte det. 

Kyckling

Kyckling var nog det jag åt minst av. När jag väl åt kyckling så var det antingen kyckling klubbor eller kyckling lår. Dels för att jag föredra det före kyckling bröst men också för att det innehåller mer fett och det går bra att äta som en hel rätt i sig.

Ägg

Ägg har varit min standard frukost varje dag. Både gott och billigt. Jag har inte känt mig dålig av att äta ägg.

Pris

Det mest negativa med carnivore är priset, i alla fall om man är snål som jag. Det kanske låter rimligt att när man nästan bara äter kött så blir ens matbudget större eftersom kött är det dyraste man kan köpa i matbutiken. Nötkött är det dyraste så det är ju inte så kul att det råkar vara det bästa också. 

För att minimera matkostnaderna så kollade jag alltid upp i förväg vilka butiker som hade billigast kött. Ifall det var bra pris på någon del så köper jag några kilon och fryser in det som jag inte hinner äta upp innan bäst före datum. 

Trots ökningen av kött på inköpslistan så blev inte matbudgeten speciellt mycket större än vanligt. Vi (2 personer) brukar lägga 6 000 kr på mat per månad och den här månaden kanske det blev 7 000 kr istället. Inte så farligt mycket mer, men om man inte känner så stor skillnad så känns det fortfarande ovärt. 

Maghälsan

En kritik som man ofta får höra om carnivore dieten är att man behöver fibrer för att matsmältningen ska fungera. Utan fibrer så slutar hela systemet fungera. Vad jag har upplevt på carnivore är snarare tvärt om. Magen har aldrig mått bättre. 

När jag började äta kolhydrater igen efter att ha varit på keto i ca 6 månader så blev jag riktigt dålig i magen. Det borde vara tvärtom egentligen, eftersom mitt fiberintag ökade. Men jag fick extremt mycket gaser i magen, från att knapp ha några på keto. 

På carnivore var magen till och med bättre än den var på keto. Jag kan inte förklara varför det är så. Kanske fiber inte är så viktigt som man tror att det är. Ibland måste man lyssna mer på sin kropp och mindre på experterna. 

Fördelar och nackdelar

Vi börjar med fördelarna med carnivore.

  • Det är en simpel diet och man behöver inte lägga mycket tid på att planera måltiderna. 
  • Även om måltiderna är simpla så är de väldigt goda
  • Man bajsar inte så ofta och gaser i magen är i princip obefintliga
  • Enkelt att gå ner i vikt eftersom det är så pass svårt att överäta

Sen har vi nackdelarna

  • Dyrt 
  • Måltiderna är rätt enformiga
  • Svårt att äta tillräckligt med mat, vilket gör det svårt att gå upp i vikt ifall det är ens mål

Slutsats

Carnivore har varit en intressant upplevelse. Överlag så har jag inte kännt så stor skillnad från att vara på keto. Kanske måste köra carnivore längre för att få bättre resultat. Men just nu ser jag inget behov av det. 

För det extra priset man betalar av att bara äta kött så tycker jag inte att det var värt det. Kommer hålla mig till keto framöver och möjligtvis prova carnivore igen någon gång i framtiden. 

Men jag skulle även säga att det kan vara värt att testa för er som läser det här. Alla är olika och jag har läst om många som mådde mycket bättre av att köra carnivore. Då de flesta går från en “Standard american diet SAD”, fylld med snabbmat och annat skräp, så förstår jag att de mår mycket bättre av carnivore. Det finns även några som gått från keto till carnivore och mått bra av det, vilket kan tyda på att deras kroppar inte gillar ämnen som finns i grönsaker. Man kan även äta keto på många olika sätt. Vissa gillar att baka och lagar mycket keto efterrätter med en massa sötningsmedel istället för socker. Även om det håller inom ramen för keto så betyder det inte att det är bra. I det fallet så är det förståeligt att man mår bättre när man går över till carnivore, eftersom carnivore inte innehåller några bakelser eller andra efterrätter. 

Enkelheten i carnivore dieten har jag gillat. Man behöver inte tänka så mycket på vad man ska laga. När man väl lagar maten så behövs det väldigt få ingredienser för att fylla hela måltiden. Men ibland kan det bli lite tråkigt att inte ha så mycket att välja på. På keto har man i alla fall stor valfrihet vad man kan äta och skulle man inte vara sugen på att laga något avancerat så kan man alltid laga bara en steak, eftersom carnivore är en delmängd av keto. 

Nu efter den här månaden så kommer jag återgå till vanlig keto och se hur det påverkar mig. Om jag känner mig lika bra på keto som jag har gjort på carnivore så kommer jag fortsätta med det. 

Sen vet man ju inte hur det blir långsiktigt av att inte äta grönsaker. Det finns inga kliniska studier som har testat carnivore dieten. Men å andra sidan så är de studier som vi har idag på andra dieter väldigt dåliga och det går inte att utifrån dem avgöra vilken diet som är bäst. Så carnivore kan mycket väl vara hållbar i längden. Men som jag ser det varför chansa? Om nu grönsaker skulle vara bra för oss och man gillar att äta dem, så varför inte göra det. 

Har du provat carnivore någon gång? Skriv gärna en kommentar nedanför. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *