De 6 sämsta tipsen för att gå ner i vikt

sämsta-tipsen-gå-ner-i-vikt

Det finns hur mycket information om hur vi ska agera för att gå ner i vikt ute på nätet. Trots det massiva antalet artiklar som skrivs om detta ämne så händer samma sak varje år. Man sätter ett nyårslöfte att börja träna för att gå ner i vikt och börjar äta nyttigare. Det håller ungefär januari ut sedan är man tillbaka med sina gamla vanor.

Jag tror att det beror på att det finns så mycket dålig information om hur man ska gå tillväga. I det här inlägget kommer jag ta upp de 6 sämsta tipsen som folk ger när det kommer till att gå ner i vikt. 

1. Äta många gånger om dagen

Ett vanligt tips är att äta ofta så att man inte blir jättehungrig och överäter. Men vad händer egentligen när man äter många små mål under en dag? Jo, man går runt hela dagen och är hungrig istället. Man äter många små mål som gör att man blir hungrig efter varje mål. Det finns en anledning till att förrätt heter ”appetizer” på engelska och det är för att vi ska bli sugna på att äta mer. Att gå runt konstant hungrig och aldrig bli tillfredsställd av en måltid är ingen hållbar strategi.

Vad ska man göra istället då? Ja, jag skulle rekommendera motsatsen. Ät färre gånger per dag. Vänta tills du är riktigt hungrig innan du äter frukost. Ät inte frukost bara för att det är en rutin. Testa att fasta fram tills lunch och se hur länge du klarar. Det ska inte vara jobbigt utan ät när du blir hungrig. Ät inte vad som helst utan är något som är näringsrikt. Om du absolut inte klarar dig utan frukost så testa att skippa middagen eller ät tidigare middag. Det viktigaste är att den mat du äter gör så att du håller dig mätt länge.

2. ”Gå ner 5 kg på en vecka, med den här revolutionerande metoden”

Ser du något i stil med ovanstående titel så bör du ta dig så långt därifrån som möjligt. När någon påstår ett visst resultat med deras metod så ska du akta dig. Alla är olika och vi kommer att gå ner i vikt olika snabbt. Tar vi exemplet ovan så antas det att alla kan gå ner 4 kg på en vecka oavsett förutsättningarna. Tänker man efter lite så inser man att det här påståendet inte kan vara sant.

Istället för att försöka gå ner i vikt snabbt så bör du fokusera på att komma lite närmare ditt mål varje dag. Det spelar ingen roll ifall du går ner 1 kg en vecka och bara 0.1 kg en annan. Så länge du rör dig närmare ditt mål så får det ta den tid det tar. Du kanske till och med går upp lite en vecka. Men det spelar ingen roll för det är det långsiktiga som räknas. Vi lägger inte på oss all vikt på en vecka så det är väll rimligt att allt inte försvinner på en vecka?

Vikten är bara en sak, men det är inte allt när det kommer till vår hälsa. Fokusera på att må bättre istället för att lägga för mycket fokus på vikten. Det är svårare att mäta hur vi mår och vissa dagar kommer vi må sämre oavsett hur bra vår hälsa är. Men det är hur vi mår som räknas i slutändan, inte hur mycket vi väger. 

Enligt mig så kommer en strategi där jag går ner 0.1 kg per vecka och mår bra alltid vinna över en strategi där jag går ner 2 kg per vecka men mår skit.

3. Ät mindre

En vanligt och riktigt dåligt tips som vi ofta får för att gå ner i vikt är att äta mindre. ”Minska ditt kaloriintag, så kommer du gå ner i vikt” brukar det låta. Det kanske är sant att om man äter färre kalorier och gör av med mer så kommer man gå ner i vikt. Vore vi människor rationella varelser som inte styrs av våra känslor så kanske det vore en bra ide. Men så är inte fallet. Vi styrs av våra känslor och att äta på ett sätt som gör att vi inte mår bra kommer inte att hålla i längden. Kom ihåg att vi inte letar efter någon ”quick fix” utan något som håller långsiktigt, så att vi inte lägger på oss allt vikt efter att vi tappat den.

Genom att fortsätta att äta på samma sätt som man redan gör och bara äta mindre funkar inte om man bara äter skräp. Resultatet kommer bli att man går större delen av sin dag hungrig. Och vad händer när vi är hungriga? Vi blir sugna på något sött. Tillslut blir suget så stort att vi inte orkar motstå det längre.

4. Träna mer

Det här tipset brukar ofta kombineras med nr 3 och slutar ungefär i samma situation, speciellt när man gör båda samtidigt. Tanken bakom det är att om man tränar mer så kommer man bränna mer kalorier och på det sättet gå ner i vikt. Den teorin bygger på att man äter lika mycket kalorier som man gjorde innan man började träna. Men om du någon gång har kört ett riktigt hårt träningspass så vet du hur hungrig man blir efteråt. Det blir naturligt så att man äter mer. 

Sen har vi en psykologisk effekt som också kan inträffa när man börjar träna mer. Den säger att om du gör något bra så kommer du med stor sannolikhet ”unna” dig något som inte är så bra. I det här fallet skulle det innebära att man käkar lite extra godis på lördagskvällen eftersom man har varit duktig och tränat 3 dagar den här veckan. För er som räknar kalorier så betyder det här i princip att man är tillbaka på 0 efter lördagskvällen. 

5. Bantningspiller

Det kanske säger sig själv för det flesta att dessa inte funkar. Producenten av dessa vill bara ha dina pengar. Lägg pengarna på riktig mat istället. Vi lever i ett samhälle där vi söker lösningar som är enkla och ofta i form av piller. Vi behandlar symtomen istället för att behandla orsaken. När det kommer till viktnedgång så fungerar det tyvärr inte.

6. Ha en ”cheat day” då och då

Det här är en av mina favoriter. Att man ska ha en cheat day för att man har varit duktig. Det kanske inte är hela världen att man slänger i sig några doughnuts en dag i veckan när man de resterande dagarna ligger på ett strikt kaloriunderskott. 

Men vad meddelar du ditt undermedvetna med det beteendet? Jo, att det du äter de övriga 6 dagarna i veckan är för att få en belöning för att du står ut med det. Belöningen blir det nya målet istället för det som egentligen är målet vilket är att gå ner i vikt och må bra.

Mitt tips är istället att lägga om din kost så att du äter gott varje dag, då behöver du inga cheat days. 

Ytterligare ett tips när du blir sötsugen är att tänka på tre tidpunkter i framtiden och hur du kommer att känna dig då. Om du äter den här chokladkakan nu, hur kommer du känna dig om 5 minuter, 1 timme och 1 dag? Troligtvis så kommer det kännas bra om 5 minuter medans du äter chokladkakan. En timme senare kommer du ha glömt bort hur den smakade och om du ätit för mycket troligtvis även ha ont i magen. En dag senare kommer du redan ha glömt bort att du åt chokladkakan. Så hur mycket bidrog den till ditt liv egentligen?

Bonus: Äta nutella för att få i sig magnesium

Jag läste en artikel på Aktiv Träning, som handlade om bra källor till magnesium. Ett av dessa var Nutella. Tyckte att det var rätt roligt så jag tyckte det var värt att ta upp här. Jag hoppas ingen som läser den artikeln tar det seriöst och börjar äta Nutella för att få i sig magnesium. Om de skriver något sånt så kan man ju undra vad för andra saker de skriver som inte stämmer. 

Sammanfattning

Det här inlägget har handlat om de sämsta tipsen för att gå ner i vikt. De saker jag har skrivit om är rätt vanliga tips man kan få.

Här kommer en kortfattad version av varje punkt:

  • Äta flera gånger om dagen vilket är ett bra tips om du vill gå runt småhungrig hela dagen. Testa istället att äta färre gånger om dagen. Jag tycker det är lättast att skippa frukost, men alla är olika så testa dig fram vad som passar dig bäst.
  • Metoder som säger att du kommer nå ett visst mål på en visst tid är oftast scam. Lita inte på dem. Alla är olika och hur fort du går ner i vikt är individuellt för dig.
  • Att bara äta mindre håller inte i längden. Ändra istället det du äter så att du håller dig mätt längre.
  • När vi tränar mer så blir vi också hungrigare, vilket gör att det här är ungefär samma sak som ovanstående tips.
  • Tror inte att ett piller kommer hjälpa dig att gå ner i vikt. 
  • Genom att ha ”cheat days” talar du om för ditt undermedvetna att det du äter i vanliga fall är mindre gott och gör det svårare att hålla i längden

Jag hoppas att inlägget gav dig några nya insikter och kanske hjälpte till att förklara varför vi tycker det är så svårt att tappa några kilon. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *