Hormonet som gör att du inte går ner i vikt

går inte ner i vikt

Ifall du har försökt länge med att gå ner i vikt men inte har lyckats då är det här inlägget något för dig. Du kanske ha börjat träna mer och minskat ditt kaloriintag men ändå inte ser några resultat. Om kroppen skulle vara en maskin så det skulle räcka med att stoppa in mindre energi och göra av med mer energi för att tvinga den att ta av reservtanken. Men tyvärr är kroppen ingen maskin och fungerar inte så.

Dina hormoner är kroppens budgivare. De skickar instruktioner från en del av kroppen till en annan så att dina organ kan fungera som de ska. Kommer dessa hormoner ur balans så kan det hindra dig från att gå ner i vikt och skapa andra problem.

I det här inlägget kommer jag att fokusera på hormonet insulin och berätta om vad det har att göra med att gå ner i vikt.

Vad är insulin?

Insulin är det hormon som hjälper kroppen att reglera blodsockernivåerna. Sockerhalten i blodet varierar lite från person till person men hos någon som väger 70 kg så är det runt 4 g, vilket motsvarar en tesked socker. När det är mer än så mycket socker i blodet så kommer insulinet in och flyttar det till musklerna och levern. Levern kan lagra ungefär 100 g socker medans musklerna kan lagra ungefär 400 g. Skulle båda dessa vara fulla så kommer överskottet på socker lagras i fettcellerna [1].

När insulin nivåerna är höga så förhindrar det kroppen från att ta energi från fettcellerna [2]. Det här kanske du har känt av ifall du ätit ett mål med väldigt mycket kolhydrater och några timmar senare blivit hungrig igen, även om det var ett väldigt kaloririkt mål. Anledningen till det är att blodsockret sjunker snabbt, speciellt ifall du ätit mycket socker. Men insulinet är fortfarande högt i din kropp, vilket hindrar kroppen från att ta socker från levern. Så enda sättet att öka blodsockret genom att äta mer. Vilket leder till att du blir sugen på något sött.

Så för att kroppen ska bränna fett så behöver du hålla dina insulinnivåer låga. Hur gör man då det? Bästa sättet är genom att fasta. Eftersom det är när du äter som insulinet i blodet ökar så kommer det hålla sig på en jämn nivå när du inte äter något.

Maten du äter påverkar insulinet olika

insulin efter måltid
Grafen visar hur insulin och blodsocker ändras under dagen. Källa: https://en.wikipedia.org/wiki/Insulin#Blood_insulin_level

I grafen ovan ser vi att ett mål med mycket socker påverkar insulinet och blodsockernivåerna mer än ett mål med andra kolhydrater (stärkelse i det här fallet). Så socker är det som påverkar blodsockret och insulinet mest, men hur är det med andra makronutrienter som proteiner och fett?

Nedan ser du en bild över grafer som visar hur insulinet påverkas av att äta tre olika rätter, en med mycket kolhydrater, en med mycket protein och en med mycket fett. Som vi tydligt kan se så påverkar det fettrika målet insulinet minst. För kolhydrater och protein så är insulinproduktionen ungefär samma.

insulinrespons olika makronutrienter
Hur olika makronutrienter påverkar insulinproduktionen. Källa: Effect of dietary macronutrients on postprandial incretin hormone release and satiety in obese and normal-weight women.

Vill du att kroppen ska producera mycket insulin så ska du äta ett mål med mycket kolhydrater och protein. Det kan vara en bra strategi för att gå upp i vikt.

För att hålla insulinnivåerna ner så är det alltså bäst att äta måltider med mycket fett. Desto större del av kalorierna du får i dig från fett desto mindre insulin kommer att produceras. Såvida du byter ut kolhydraterna mot fett och inte bara lägger till massa fett till din mat.

graf över insulin index
Insulin index för olika matprodukter. Källa: An insulin index of foods: the insulin demand generated by 1000-kJ portions of common foods.

Ovan ser du en bild för insulin index för olika matprodukter. Insulin indexet säger hur mycket insulin som kommer produceras när man äter dessa olika matprodukter. Som vi kan se i grafen så har mat med lite fett högre insulin index.

Sammanfattning

Insulinet har en stor påverkan på din vikt och det är viktigt att du har det i tanke när du försöker gå ner i vikt. För att hålla ditt insulin på en jämn nivå kan du göra följande saker :

  • Fasta, testa att stå över frukost några dagar i veckan och se hur du känner dig. Det kan vara jobbigt i början eftersom kroppen är van att få mat på morgonen men efter ett tag så kommer det att gå över.
  • Byt ut kolhydraterna mot fett. Som vi har gått igenom så påverkar kolhydrater insulinet och blodsockret mer än fett. Vill du därför hålla dig mätt längre så kan det vara bra att byta ut mycket av den energi du vanligtvis får från kolhydrater mot fett. Eftersom kroppen inte behöver kolhydrater så går det bra att göra så. Behöver du idéer på var du ska laga för mat så hittar du några av mina recept här.
  • Ät färre mål om dagen. Varje gång vi äter så produceras insulin. Vill vi hålla insulinnivån nere så är det därför bra att äta färre mål om dagen, vilket går emot det vanliga tipset om att äta många små mål under dagen. Äter du hela tiden så ger du aldrig kroppen chansen att använda den lagrade energin från fettcellerna. Ifall du börjar fasta kommer du automatiskt äta färre mål om dagen.

Det var allt för det här inlägget. Hoppas att du lärde dig något nytt och hör gärna av dig till mig ifall du har några frågor.

Källor:

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2636990/
[2] https://en.wikipedia.org/wiki/Insulin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *