Hur du konstruerar din optimala diet – om du enkelt vill gå ner i vikt

din-optimala-diet

Det här inlägget är inspirerat av Peter Attia och hans syn på olika dieter. 

För alla dieter så finns det 3 saker som de kan ha begränsat. När du inte begränsar någon av dessa så får du Standard American Diet (SAD). Här kan du äta vad du vill, när du vill och av så stor mängd du vill. Det resulterar ofta i att man äter mycket snabbmat, godis och snacks och har svårt att kontrollera sin vikt.

Låt oss gå igenom dessa 3 saker och se vad du kan göra för att begränsa någon av dem.

1. Vad du äter

Det första som du kan begränsa är vad du äter. Här hamnar de flesta dieter. Några exempel är keto, vegan, vegetarian och paleo. Följer du någon av dessa dieter så är det vissa saker som du inte kommer äta. Är du t.ex. vegan så äter du inga produkter som kommer från djur. Medans om du följer keto strategin så äter du knappt några kolhydrater

Det här är parametern som jag skulle säga är den mest oklara. Eftersom det inte bara är att välja det du vill äta och ta bort det du inte vill äta. Utan du måste även välja något som är nyttigt. Att bara äta på McDonalds kommer troligtvis inte ge så bra resultat. Även om det är en typ av restriktion. Så här gäller det att du väljer bort de onyttiga sakerna och inte de nyttiga. 

Sen är det ingen garanti att du kommer gå ner i vikt bara för att du väljer bort några saker. Säg att du bestämmer dig för att bli vegan och väljer bort kött och andra produkter från djur. Du kommer troligtvis byta ut köttet mot något annat. Om det du byter ut köttet mot innehåller lika mycket kalorier så kanske din vikt stannar på samma nivå som innan. Det tar oss till nästa punkt.

2 Hur mycket du äter

Nästa sak som du kan begränsa är hur mycket du äter. Om du följer en strategi där du räknar kalorier så är det den här parametern som du ändrar. I slutändan så handlar viktnedgång om att äta mindre kalorier än vad man gör av med. Men det betyder inte att du kommer lyckas gå ner i vikt för att du äter mindre kalorier än tidigare.

Det är rätt lätt att veta ungefär hur mycket kalorier som man stoppar i sig. Däremot är det svårare att vet hur mycket som man gör av med. Dessutom kan olika matprodukter göra så att du gör av med olika mängder kalorier. Du kanske har hört påståendet om att ”genom att äta selleri så bränner du fler kalorier än du konsumerar”. Om det stämmer eller inte vet jag inte, men det ligger nåt i det.

Personligen så är det här inte ett av mina favoritsätt att konstruera min diet med. Jag föredrar att äta mig mätt när jag äter och ifall jag måste hålla mig till en viss mängd kalorier så blir det inte alltid fallet. Men alla är olika, så du kanske föredrar att begränsa ditt kaloriintag, ifall ditt mål är att gå ner i vikt.

3 När du äter

Till sist har vi när du äter. Det är här fasta kommer in i bilden. Det är vanligt att man kör en 16:8 fasta, vilket innebär att man inte äter under 16 timmar och äter bara under resterande timmar på dagen. 

Personligen så tycker jag det här är det enklaste att kontrollera. Ändrar du bara det här kan du i princip äta vad du vill men bara under en specifik tid. 

Men du kanske tänker att om du bara äter under en viss tid på dagen så kommer du äta mer kalorier under den tiden. För att undersöka detta så kan du räkna kalorier under några dagar och se ifall du äter mer eller mindre när du skippar nån måltid.

Jag själv har märkt att det är väldigt svårt att äta så mycket mer under de två måltiderna så att man överstiger kaloriintaget som man har när man äter tre gånger per dag. 

Säg att du ska äta 2000 kcal per dag. Gör du det under 3 måltider så blir det strax under 700 kcal per måltid. Men minskar du antalet måltider till 2 st så kan du äta 1000 kcal per måltid. 1000 kcal per måltid är rätt mycket. 

Även om jag brukar känna mig lite extra hungrig efter att jag har fastat så brukar det inte resultera i att jag konsumerar fler kalorier. Ifall jag skulle göra det så är det betydligt färre kalorier jag konsumerar än vad jag annars hade gjort under den extra måltiden som jag i det här fallet stod över.

Kollar man på de tyngdlyftare och bodybuilders som vill gå upp i vikt så ser man att de ofta äter många gånger under dagen. Så det är inte så orimligt att genom att göra motsatsen så blir det enklare att gå ner i vikt. 

Hur du ska tänka

Du kan tänka dessa 3 parametrar som olika spakar. Varje gång du gör en ändring i din kost så dra du i en av spakarna. Du bör alltid dra i minst en av spakarna. Dra du inte i någon av spakarna så hamnar du i standard american diet. 

Enligt Peter Attia så rekommenderar han att alltid ”dra i en av spakarna”, dra ofta i två och ibland kan du dra i alla tre.

Slutsats

Det viktigaste här är att hitta det som passar dig bäst. Testa att “dra i någon av spakarna”. Se hur du känner dig med den strategin. Är det enkelt för dig att hålla? Ger det något resultat? 

Det är bättre att välja det sätt som gör det enkelt för dig att hålla, än att välja det som gör att du snabbt går ner i vikt. För vikten kan snabbt komma tillbaka, när du slutar dra i någon av spakarna. Det är större chans att du kommer hålla något som är bekvämt för dig, än om det är en plåga.

Skriv gärna en kommentar nedan om vilken spak som passar dig bäst att dra i och hur du kommer att göra det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *