Jag började äta kolhydrater i 30 dagar, här är vad som hände

kolhydrater-potatis

Efter att ha ätit ketogen kost i ungefär ett halvår, så tänkte jag att det vore kul att experimentera lite och börja äta kolhydrater igen. Jag ville se ifall det gjorde någon skillnad på hur jag mådde. Huvudsakligen var det för att jag ville lägga på mig lite vikt, vilket är väldigt svårt på keto. Men också för att se om alla positiva effekter som jag känt var på riktigt eller om det bara var placebo.

När jag började på keto så kände jag många positiva effekter som:

 • Mer energi och jämnare energi under dagen
 • Fick aldrig matkoma efter jag ätit oavsett hur mycket jag slängde i mig
 • Väldigt lätt att hålla min vikt utan att behöva gå hungrig
 • Mitt humör var mer stabilt under dagen och jag blev inte så lätt irriterad
 • Kunde hålla fokus under en längre tid

Men eftersom jag läst rätt mycket om ketogen kost och att det kunde ge dessa effekter när man började med det så började jag undra om det faktiskt var så eller om det bara var placebo. 

Innan jag började på keto så åt jag inte jättenyttigt så det kunde bero på det faktum att jag tog bort allt socker och snabba kolhydrater ur min diet. Men det var inte heller så att jag åt massa socker varje dag utan jag höll en hyfsat nyttig diet redan innan jag började med keto. 

Nu när jag har testat kolhydrater i 30 dagar så vet jag hur det känns att vara tillbaka på kolhydrater och ska nedan förklara det jag upptäckt. 

Det kan även vara värt att nämna vilka kolhydrater som jag har lagt in i dieten. Följande är några av de vanligaste sakerna jag äter:

 • Potatis och sötpotatis
 • Vitt ris
 • Pasta (vanlig, inte fullkorn)
 • Havregryn
 • Diverse frukter och bär

Jag äter inte bara “nyttiga” kolhydrater som du kan se men raffinerat socker, läsk och juice är något jag håller mig undan. Även om jag äter kolhydrater igen så utgörs fortfarande min diet till största delen av kött och fett

Energinivåer

energinivåer-keto-vs-kolhydrater

Jag har inte märk så stor skillnad i mina energinivåer efter jag introducerade kolhydrater igen. Men det jag har märkt är att jag äter mycket oftare, blir snabbare hungrig och kan trycka i mig mer mat under en dag. När jag försökte bulka på keto så var det nästan omöjligt att äta tillräckligt mycket mat utan att spy. Jag kunde äta så mycket att jag började må illa ibland, men gick ändå inte upp i vikt. Nu är det inga problem alls att trycka i sig lite extra mat och jag har redan lagt på mig lite. 

En anledning kan vara att det finns mycket mer att äta till frukost när man äter kolhydrater. På keto var ägg och bacon i princip den enda “riktiga” frukost man kunde äta. Jag brukade trycka i mig lite brieost till frukost men det var ingen höjdare. Det gjorde att man ofta skippade frukosten. 

Med kolhydrater tillbaka i bilden så kan man äta en mycket större variation av frukost så det har underlättat. Nu kan jag t.ex. äta en macka till frukost och en till mellanmål, vilket gör att man får i sig mer kalorier eftersom man äter oftare. Dessutom så blir jag snabbare hungrig efter ett mål. 

Angående matkoman så har jag inte känt av det så mycket. Trodde jag skulle bli riktigt seg av att introducera kolhydrater i min diet igen men har inte känt av att jag vill ta en tupplur efter jag ätit. Det kanske beror på att jag lärt mig äta rimligt stora portioner. 

Problem med magen

På keto hade jag sällan problem med magen. Det kunde vara någon gång då jag fått i mig något dåligt. Men annars var det rätt lugnt. 

Efter ett tag när jag introducerat kolhydrater igen så blev magen rätt dålig. Jävlar vilka gaser jag fick (och fortfarande har till och från). Vet inte om det är något som går över efter ett tag. Kommer inte ihåg att det var såhär illa innan jag började med keto så vi får se.

Jag har försökt undersöka om det är några speciella kolhydrater som orsakar gaserna i magen och har en teori om att det kan vara ris och pasta som är värst. Potatis verkar jag klara rätt bra.  

Vikten

Efter jag introducerade kolhydrater igen så vägde jag mig några dagar senare och hade gått upp ungefär 1 kg. Tror att det mesta av vikten var vattenvikt eftersom det är det första man förlorar när man börjar med keto. 

Nu när det har gått 30 dagar sedan jag började med kolhydrater så har jag lagt på mig ungefär 2 kg. Som jag skrev tidigare så har jag börjat äta oftare nu och det är vad som troligtvis gör det lättare att gå upp i vikt. Hoppas bara att vikten lägger sig på rätt ställe ;). 

Styrka på gymmet

Många “experter” brukar säga att man behöver kolhydrater för att lyfta tungt eftersom man behöver den där extra explosiviteten som bara kolhydrater kan försörja kroppen med. Det kändes som att jag var lite starkare när jag har börjat äta kolhydrater igen. Det kan ha varit placebo men jag är i alla fall uppe på viktnivåer i knäböj och bänkpress som jag aldrig har varit uppe på förut. 

När jag började med keto så var jag lite segare på gymmet i början men det gick över efter ungefär en vecka. Min styrka blev inte sämre men det var snarare att jag blev trött snabbare och orkade inte köra lika långa pass. Men det kom tillbaka efter första veckan. Jag ökade mycket i styrka under den period då jag körde keto och jag har även nu ökat i styrka när jag har lagt in kolhydrater igen. Så det är svårt att veta om det har gett någon effekt. Men det jag har märkt i alla fall är att jag har ökat vikter snabbare på benböjen efter att jag har börjat med kolhydrater igen. 

Humöret

Det jag har märkt skillnad på är mitt humör. Nu när jag har börjat med kolhydrater igen så blir jag lättare irriterad. Jag stör sig mer på småsaker, speciellt när jag är hungrig. På keto så hade jag större tålamod och blev inte lika lätt irriterad när jag var hungrig. Jag kommer ihåg det här när jag började på keto så kände jag mig allmänt mer lugn. Små saker som störde mig innan störde mig inte lika mycket längre. 

Effekter från kolhydraterna på huden

Ytterligare en sak som är värd att nämna är hur kolhydraterna har påverkat min hy. När jag körde keto så tyckte jag att min hy var väldigt ren och hade nästan aldrig finnar. Men så fort jag la in kolhydraterna i kosten igen så kom de tillbaka. Det är inget extremt men jobbigt är det. Jag kan tänka mig att andra har värre problem än mig med sin hy och då kan det vara värt att testa keto och se om det hjälper för dig. Fick även en komplimang av en kompis i slutet av sommaren att min hy hade blivit bättre efter jag börjat med keto. 

Ont i kroppen

På senare tid så har jag börjat få ont i olika delar av kroppen, speciellt i nedre ryggen. Det hade jag inga problem med när jag var på keto. Men det behöver inte vara enbart kostrelaterat utan det kan även bero på att jag har ökat vikten i benböj vilket är en övning som tar mycket i nedre rygg. 

Det känns även som att jag behöver längre tid för att återhämta mig från ett träningspass. Men det kan också vara för att jag lyfter tyngre. 

Sammanfattning

Det här inlägget har handlat om min upplevelse av att börja äta kolhydrater igen. Här är en sammanfattning av vad jag har märkt under dessa 30 dagar:

 • Jag har ungefär lika mycket energi under dagen som jag hade på keto, men äter betydligt oftare och blir hungrig snabbare efter ett mål. Vilket är perfekt ifall man försöker lägga på dig vikt men rätt värdelöst ifall man försöker bli av med vikten. 
 • Började få mycket gaser i magen efter att jag började med kolhydrater igen. Det är fortfarande kvar till och från. Hoppas att det går över snart. 
 • Det är betydligt lättare att gå upp i vikt nu när kolhydraterna är tillbaka på tallriken. Inte bara för att jag blir hungrig oftare utan även för att man har mer olika saker att äta.
 • Har blivit starkare i mina lyft. Blev starkare även på keto men det känns som att jag har kunna öka vikter snabbare nu när kolhydraterna befinner sig i kroppen. Det skulle kunna bero på att jag äter mer också.
 • Blir lättare irriterad när jag äter kolhydrater, speciellt när jag är hungrig. Jag har inte längre samma tålamod som jag hade förut och stör mig på saker som jag inte störde mig på förut. 
 • Min hy har blivit sämre sen jag började med kolhydrater igen och jag har fått fler finnar. Så är det något som du har problem med så skulle jag rekommendera en ketogen kost. 

Jag har känt av mycket positivt när jag har varit på keto och kommer definitivt börja med det igen när jag ska gå ner eller hålla kvar min vikt. Just nu vill jag lägga på mig lite muskler och det verkar lättare när jag äter kolhydrater. Jag ska även testa carnivore-dieten, där man bara äter kött, inom snar framtid vilket kommer bli ett spännande experiment som jag kommer att dela med mig av här. 

Skriv gärna en kommentar här nedan och berätta om du har märkt någon skillnad av att ta bort eller lägga till saker i din kost. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *