Min erfarenhet av två olika dieter

I det här inlägget tänkte jag ta ett steg ifrån vetenskapen och berätta om mina personliga erfarenheter med de dieter som jag har testat. För lite mer än två år sedan så testade jag att gå på diet för första gången. Då följde jag en diet som bestod av magra produkter (som magert kött och mejeriprodukter med låt fetthalt), grönsaker och mycket bönor. Även fullkornsprodukter av vanliga varor som pasta och ris kunde förekomma. Jag kallar den här dieten för lågfett dieten.

Den andra dieten som jag har testat (och fortfarande håller på att experimentera med) är ketogen kost. För er som inte vet vad det är så är ketogen kost när man äter mycket fett och väldigt lite kolhydrater (under 50 g per dag). Då börjar kroppen producera ketoner som kroppen kan använda som energi istället för att bryta ner kolhydrater till glukos.

Det kan även nämnas att jag fastar regelbundet. Det vanligaste är att jag skippar frukost så att lunchen blir mitt första mål för dagen. Jag brukar äta under 8 timmar på dagen och fasta 16 timmar. Ifall viktnedgång är ditt mål så kommer fasta att ge dig bra resultat oavsett vilken diet du väljer.

Lågfett dieten

När jag gick på den här dieten kommer jag ihåg att jag räknade varenda kalori som jag stoppade i mig. Jag åt runt 2000 kcal per dag. Men vissa dagar kunde jag äta så lite som 1600 kcal.

Ett vanligt mål på den här dieten bestod av en sallad med bönor och en bit kycklingfilé. Det var inte speciellt goda portioner men de gick att få ner. Oftast fick jag pressa i mig maten för att få i mig allt. Efter jag ätit var jag nästan alltid sugen på något mer. Det kändes som att något saknades.

Hunger

Jag var väldigt ofta hungrig när jag åt rätter med lite fett. Efter jag hade ätit kändes det som att någonting saknades. Man blev aldrig riktigt mätt och belåten. Jag ville inte ha mer av maten jag precis hade ätit utan kroppen ville ha något annat. Men en stund efter måltiden så minskade hungern och suget efter något annat. För övrigt så var jag också väldigt ofta godissugen.

Jag gick jag ofta och la mig hungrig eftersom jag inte höll mig mätt så länge efter middagen. Jag ville absolut inte äta någonting precis innan jag skulle sova för jag hade hört att det skulle lägga sig som fett på kroppen direkt. Nu på senare tid har jag fått reda på att det inte stämmer.

Energi

Min energi minskade rätt mycket när jag åt lågfett kost. Jag var ofta seg och hade svårt att fokusera längre stunder. På gymmet så tappade jag en del styrka. Jag var tvungen att gå ner i vikt på de övningarna som jag körde. Tänkte att det berodde på att jag åt mindre kalorier än förut och därför hade mindre energi.

Resultat

Även fast processen var väldigt jobbig så lyckades jag nå mina mål. När jag började på dieten så vägde jag ungefär 85 kg och efter 6 månader var jag nere på 67 kg. Hur mycket av den vikt jag tappade som var muskler vet jag inte, men jag var nöjd med hur jag såg ut efter de 6 månaderna. Jag kunde se att jag låg på en låg kroppsfettsnivå.

Ketogen diet

Jag började äta ketogen kost (eller keto) för lite mer än 4 månader sedan. Anledningen till att jag började var att jag ville bränna bort lite fett och hade läst att keto skulle vara det mest effektiva sättet att göra det. Jag har inte fokuserat på att räkna kalorier när jag ätit keto utan har fokuserat på att känna efter om jag är hungrig eller inte när jag äter.

Ett vanligt mål på den här dieten består av en hyfsat stor del kött (eller fisk eller kyckling), någon sallad och en fet sås. Kolhydratsintaget ska ligga under 50 g om man är aktiv och under 20 g om man inte tränar. När man äter så lite kolhydrater så kommer kroppen att börja producera ketoner från fett som man äter eller har på kroppen som ett alternativt bränsle till glukos.

Hunger

Min hungerkänsla var väldigt annorlunda här jämfört med på lågfettdieten. På keto så känner jag inte alls samma hunger som jag gjorde på lågfettdieten. Snarare är det så att jag är mindre hungrig än var jag var innan jag började med dieten.

När jag inte gick på någon diet så brukade jag bli hungrig några timmar efter jag hade ätit. Hungern medförde att jag blev seg och hade svårt att fokusera. Medans när jag äter keto så händer inte alls samma sak. Det tar längre tid innan jag känner mig hungrig och har jag ätit en hyfsat stor lunch så kan det bli middagstid utan att jag känner mig hungrig.

Förut när jag blev hungrig kunde jag bli lättirriterad om jag inte fick något att äta. Men det är inte lika vanligt att jag blir det när jag äter ketogent. Därför kan det vara värt att testa den här dieten för er som blir irriterade när ni är hungriga eller har scheman som innebär oregelbundna mattider.

Energi

Jag känner att jag har stabil och jämn energi under dagen när jag äter keto. Självklart så blir jag trött på kvällen innan jag ska sova men jag får aldrig ”matkoma” efter jag ätit, även om jag skulle äta ett väldigt stort mål. Förut kunde jag bli lite seg efter jag ätit, speciellt efter lunch då det var målet som bröt min fasta, men på keto händer det i princip aldrig.

Jämfört med lågfettdieten så har jag mycket mer energi på keto, både på gymmet och under resten av dagen. Jag kunde lyfta samma vikter som jag kunde innan jag började med dieten i början, och har ökat vikterna medans jag ätit keto.

Ett problem som jag hade i början av keto var att jag hade svårt att sova. Jag kan inte säga om det berodde på dieten eller andra livsstilsfaktorer. Men det har i alla fall blivit bättre nu och det är inget problem längre.

I början av keto kände jag att jag fick lite mindre energi och kunde få huvudvärk ibland. Men det är ganska vanligt att man känner så när kroppen ställer om sig till att bränna fett istället för kolhydrater. Det gick över efter några dagar för mig men kan ta längre tid för andra. Hur mycket kolhydrater du åt innan kan också påverka hur lång tid det tar att ställa om kroppen.

Resultat

Jag vägde ungefär 76 kg när jag började med keto och lyckades gå ner till 70 kg. Efter det bestämde jag mig för att börja bulka och se hur det skulle fungera på keto. Jag ligger just nu på runt 74 kg. Men just nu är det viktigare för mig att jag mår bra både fysiskt och mental, och keto är något som har hjälp mig med det.

Slutsats

Utifrån dessa två dieter så är det överlägset keto som har fungerat bäst för mig. Både energi- och hungermässigt. Men vi alla är olika och det som fungerar bra för mig kanske fungerar jättedåligt för dig. Det ända du kan göra är att testa dig fram för att se vad som passar bäst för dig.

Huvudsaken är dock att det här är en diet som jag kan hålla under en längre tid. Jag känner inget behov av att lägga till mer kolhydrater till min kost och det viktigaste med en framgångsrik diet är att man kan hålla vid den under en längre tid.

Skulle jag, utifrån mina egna erfarenheter, rekommendera dig en diet så skulle svaret bli att köra keto. Men om du absolut inte kan se dig själv äta den kosten så går det även att gå ner i vikt på andra dieter. Ifall du väljer lågfettdieten så se till att laga mat som smakar gott och glöm inte bort de essentiella fettsyrorna.

Ett tips ifall du vill testa keto är att börja med att sänka ditt kolhydrat lite och minska det successivt, istället för att börja direkt med att minska det till under 50 g per dag. Ifall du nu käkar 300 g kolhydrater så kan du börja med att minska det till 150 g. Första steget är oftast att ta bort allt tillsatt socker och begränsa naturligt socker. När du har ätit runt 150 g kolhydrater någon vecka så kan du minska till 50 g.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *