The UltraMind Solution – Bokrecension

The UltraMind Solution är skriven av Mark Hyman som är en doktor inom funktionell medicin. För dig som inte vet vad funktionell medicin är så är det den typ av medicin som jobbar med att förhindra sjukdomar, till skillnad från vanlig medicin som används för att ta bort symtom från sjukdomar. 

Som titeln skyltar med så ligger fokus i den här boken på hur din livsstil påverkar din hjärna. Men eftersom hjärnan är en del av kroppen så kommer det som gör att din kropp mår bra även göra så att hjärnan mår bra. 

I början av boken skriver han att många sjukdomar som depression, ADHD, autism och Alzheimer’s uppstår av samma anledningar. Det finns inte bara en anledning till att man får dessa sjukdomar utan flera faktorer kan spela roll. Dessutom är alla olika och vad som gör någon deprimerad kan ge någon annan ADHD. 

Istället för att bota dessa sjukdomar med medicin så föreslår han ett annat sätt som består av 7 olika steg man måste ta för att ändra sin livsstil och miljö. Detta kan man göra utan att uppleva alla biverkningar som medicinen ger upphov till. 

De 7 stegen till “UltraWellness” (som han kallar det) är följande:

 1. Optimera ditt näringsintag
 2. Balansera dina hormoner
 3. Ta bort inflammation
 4. Fixa din matsmältning
 5. Förbättra din avgiftning
 6. Öka energimetabolismen
 7. Lugna ditt sinne

I varje kapitel för de olika stegen så finns det quizar som man kan svara för att se ifall man skulle ha problem med det han tar upp. Frågorna i dessa quizar kan ibland vara lite konstigt formulerade. Man vet inte riktigt hur de olika frågorna är relaterade till själva problemet.

Steg 1: Optimera ditt näringsintag

Den här delen av boken handlar om vad du ska äta för att din hjärna ska fungera optimalt och är indelad i 4 delar:

 • Essentiella fetter
 • Essentiella aminosyror (proteiner)
 • Kolhydrater
 • Vitaminer och mineraler

Essentiella fetter

Här tar han upp hur viktigt det är för oss att få i oss tillräckligt med omega 3. De viktigaste omega 3 fettsyrorna att få i oss är EPA och DHA. Hjärnan består nämligen av mestadels fett och 60% av hjärnan är byggd av fettsyran DHA. Låga nivåer av omega 3 fetter har blivit kopplade till många olika saker som depression, bipolaritet, schizofreni och till och med kriminalitet.  

Han säger även att man ska undvika fröoljor som innehåller mycket omega 6, speciellt de som innehåller mycket linoleic acid vilket orsakar inflammation i kroppen och kan bidra till sjukdomar. Några exempel på dessa är sojaolja och majsolja, men även solrosolja och rapsolja ingår i den kategorin.

Här är några anledningar till att vi behöver omega 3 fettsyror:

 • De bygger upp cellmembran
 • De reducerar inflammation
 • De balanserar blodsockret
 • De ökar aktiviteten av en molekyl i hjärnan som kallas BDNF (brain-derived neurotropic factor), vilket stimulerar tillväxt av hjärnceller

Essentiella aminosyror

I bilden ovan kan du se vilka som är de essentiella aminosyrorna. Det är 8 stycken och vi måste få i oss dessa från kosten eftersom kroppen inte kan skapa dem. Några av dessa aminosyror behövs för att bilda vissa neurotransmittor. 

Han nämner 4 neurotransmittor i boken vilka är:

 • Dopamin som gör oss fokuserade
 • Serotonin som gör att vi blir glada
 • GABA som gör oss avslappnade
 • Acetylkolin som hjälper inlärning och minne

Kolhydrater

Det här avsnittet i boken är rätt kort men han rekommenderar att vi avstår från processade kolhydrater som socker och vanligt mjöl

Han rekommenderar att vi får våra kolhydrater från grönsaker, frukter, bönor, fullkorn, nötter, frön samt kryddor. Han säger att dessa innehåller alla vitaminer vi behöver förutom vitamin B12. Dessutom innehåller de fibrer vilket hjälper till att normalisera vår matsmältningsfunktion.

Han säger även att växter innehåller något som kallas phytonutrienter. Dessa är det som ger växterna deras färger och används för att skydda dem. Phytonutrienterna kan skydda oss mot fetma, hjärnskador och mer. 

Note: Jag lyssnar just nu på Marks podcast (the doctor’s pharmacy) och han har ändrat sig lite från det han skriver om just det här ämnet. Han tycker fortfarande man ska äta mycket grönsaker men vi behöver nödvändigtvis inte mycket kolhydrater. Det verkar som att han har börjat förespråka en mer lågkolhydratkost. Första upplagan av boken är publicerad 2007 så det har gått några år sedan och han har säkert lärt sig mer inom området och studerat nyare forskning. 

Vitaminer och mineraler

I det här går han igenom olika vitaminer och hur det fungerar i kroppen. Jag kommer inte gå in i detalj här på vad alla olika vitaminer gör. Han börjar kapitlet genom att säga att i princip alla behöver ta extra vitamintillskott p.g.a. våran nuvarande livsstil. En multivitamin rekommenderas till alla. 

En viktig sak han tar upp i den här delen av boken är att mängden av en viss vitamin som rekommenderas för oss är det minsta rekommenderade intaget. Det betyder inte att det är optimalt för oss. Alla är olika och det vore konstigt ifall alla behövde lika mycket av alla vitaminer. Men vissa vitaminer och mineraler kan vara farliga att ta för mycket utav, så du bör kolla upp det innan du börjar ta kosttillskott. 

Några av de vitaminer som han berättar mer om (och som det är vanligt att folk har brist på):

 • Folat, Vitamin B12 och B6
 • Vitamin D, speciellt när man inte är ute i solen mycket. Låga vitamin D nivåer kan leda till depression
 • Magnesium, ifall du har svårt att slappna av så kan det bero på att du har magnesiumbrist
 • Zink och selenium, vilka är nödvändiga för en glad och hälsosam hjärna

Steg 2: Balansera dina hormoner

Den här delen av boken handlar om vad du kan göra för att återställa möjliga obalanser du kan ha med dina hormoner. De tre största hormon obalanserna är: för mycket insulin (vilket kommer från en stor sockerkonsumtion), för mycket kortisol och adrenalin (vilket kommer från för mycket stress) och inte tillräckligt med Tyreoideahormoner. 

Första delen är om insulin. Största anledningen till att personer har höga insulinnivåer är för att de äter för mycket socker och andra snabba kolhydrater som vete. Några av problemen som höga insulinnivåer orsakar är följande:

 • Det gör att vi lättare lagrar fett på kroppen
 • Gör det svårare för oss att gå ner i vikt 
 • Ökar LDL kolesterol, triglycerider samtidigt som HDL kolesterolet sänks. Det gör även så att blodtrycket ökar. Insulinresistens anses orsaka 50% av alla fall för högt blodtryck

Sömn är väldigt viktigt för att våra hormoner ska vara i balans. 

Steg 3: Ta bort inflammation 

I det här kapitlet berättar han om hur inflammation och hur det påverkar oss. Jag tänker inte gå in på detalj i det här ämnet, men några viktiga saker som orsakar inflammation är följande:

 • Våran inflammatoriska diet som består av massa socker och snabba kolhydrater
 • Matallergier, det behöver inte vara så att dessa ger någon reaktion direkt utan det kan gå några dagar innan man känner av något och då kan det vara svårt att veta vad det var som orsakade det
 • Obalanser i matsmältningssystemet
 • Gifter som kvicksilver och bekämpningsmedel
 • Kroniska infektioner
 • Stress
 • Stillasittande livsstil 
 • Otillräcklig sömn, mindre än 7 timmar per natt
 • Näringsbrist på ämnen som vitamin C, B vitaminer, vitamin D, zink och omega 3

För matallergier så är några av de vanligaste gluten, mejeriprodukter (inte bara laktos), majs, soja och nötter. Som jag nämnde tidigare så behöver inte symtomen för allergierna dyka upp på en gång utan det kan ta några dagar. 

För att testa om du har någon av dessa matallergier så är ett sätt genom att utesluta alla dessa ur din diet under några veckor och se om du känner dig bättre. Sen kan du successivt lägga tillbaka dessa och se vilken av dem som möjligtvis skulle påverka dig negativt. Ett annat sätt är att ta bort en sak i taget. 

Steg 4: Fixa din matsmältning

Din magsäck är källan till immunförsvaret. Fungerar inte den som den ska så påverkar det resten av din kropp. Därför är det viktigt att du har en väl fungerande magsäck. 

Här skriver han inte så mycket om man kan göra förutom att fixa sin diet då det är den som orsakar dålig matsmältning. Man kan även ta probiotika för att mata de bra bakterierna i magsäcken. 

Steg 5: Förbättra din avgiftning

Här går han igenom olika sätt som kroppen kan bli förgiftad på. Ett av de vanligaste är att man blir förgiftad av kvicksilver. Det kan bero på att man äter för mycket stora fiskar som tonfisk och svärdfisk, då dessa innehåller en del kvicksilver. Man kan även få det om man har fyllningar med kvicksilver. 

Glutation är en molekyl som hjälper kroppen att bli av med farliga ämnen. Den här molekylen kan skapas av kroppen och behöver några aminosyror samt vitamin B6 och B12 och folat. 

Han nämner även att bastu kan hjälpa till med avgiftning eftersom man bland annat svettas ut gifterna ur kroppen.

Steg 6: Öka energimetabolismen

Mitokondrie är den del av dina celler som tar kalorierna du konsumerar, kombinerar dem med syre och gör blandningen till energi som används i hela din kropp. I den här processen så produceras fria radikaler. Dessa är farliga för kroppen när de blir för många och kan leda till oxidativ stress. Kroppen producerar antioxidanter som rensar bort dessa fria radikaler. Men för att kroppen ska kunna göra det måste den ha tillräckligt med vitaminer och mineraler. 

Några av vitaminerna och mineralerna som kroppen behöver för att kunna ta bort de fria radikalerna är: zink, koppar, manganese, vitamin C och selenium. En diet som består av mycket tomma kalorier (kalorier som inte innehåller några vitaminer och mineraler t.ex. socker) bidrar extra mycket till oxidativ stress. 

Steg 7: Lugna ditt sinne

Det här kapitlet handlar om det sista steget till UltraWellness som är stress. Han nämner några vanliga anledningar som kan leda till stress vilka är:

 • Brist på bra sociala relationer
 • Man lever med tanken att glaset är “halvtomt”. Det kan bero på att man har förlorat sin optimism, självförtroende eller ofta är arg och dömande
 • Kronisk stress i arbetslivet

Han berättar om en simpel teknik man kan använda för att minska sin stress. Den är följande:

 • Andas in med magen i 5 sekunder
 • Håll andan i 1 sekund
 • Andas ut långsamt i 5 sekunder
 • Repetera ovanstående 5 gånger

Maten vi äter kan också påverka våra stressnivåer. Därför är det viktigt att vi får i oss tillräckligt med näring. 

Slutsats

The UltraMind Solution var väldigt informativ och bra. Mark går igenom de vanligaste livsstilsrelaterade anledningarna till att vi mår dåligt. Många av stegen i boken är kopplade till den kost vi äter. Genom att ändra vår kost och livsstil tror jag att det kan bidra väldigt mycket till hur vi mår. 

Boken är väldigt detaljerad och han förklarar väldigt mycket om hur olika processer i kroppen fungerar. Om det inte är något du är intresserad av så kanske det här inte är rätt bok för dig.

En nackdel med boken är att den har några år på nacken och det har kommit ny forskning sedan den släpptes. Därför bör man tänka efter innan man lyssna på alla kostråd som han ger i boken. Men många av de råd som han ger i boken är fortfarande bra och bara genom att följa hans kostråd skulle många må bättre. 

Boken får betyget 4 av 5.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *