Transfetter – Det här har ingen berättat om dem

transfetter-källor
Transfetter finns i båda dessa, men vilken är värst?

Jag har länge fått höra att det är dåligt med transfetter. Bland alla olika fetter så har dessa klassats som de sämsta. Det här är även något som alla doktorer och forskare vara verkar överens om. Medans det finns mycket diskussion om mättat fett är bra eller inte.

Nyligen så fick jag reda på att transfetter finns i många saker som jag inte visste om innan. Bland annat såg jag att det finns 3g transfett per 100g smör [1]. Tidigare har jag trott är att transfett bara har bildats genom industriella processer och inte finns naturligt.

Eftersom min diet består av rätt mycket smör så var jag tvungen att kolla upp det här. Jag började med att kolla vad livsmedelsverket skrev om transfetter. Följande hittade jag på deras sida:

”En vanlig fråga är om industriellt bildat transfett är farligare än naturligt transfett, som finns i kött och mjölkprodukter. Utifrån de vetenskapliga studier som finns verkar det inte vara någon skillnad mellan hur naturligt transfett och industriellt transfett påverkar kroppen.” [2]

Så enligt dem är det ingen skillnad på naturligt transfett och industriellt transfett. Men jag tyckte den slutsatsen kändes konstig. Varför skulle något som förekommer naturligt i animaliska produkter vara så farligt för oss, när vi har konsumerat dessa produkter i över 2 miljoner år [3]?

Naturliga transfetter

Naturliga transfetter har funnits i människans diet enda sen vi började äta animaliska produkter. Det betyder att transfetter är naturligt förekommande i mejeriprodukter som smör, grädde och i köttprodukter. Speciellt i produkter från djur som har matats med gräs. Dessa produkter innehåller mer transfetter än produkter från djur som har matats med spannmål [4].

De naturliga transfetterna består av konjugerad linolsyra (CLA) och vaccensrya (VA). Kroppen konverterar dock VA till CLA [5]. Studier har visat att CLA kan vara bra för hälsan. Några studier har visat på att CLA kan förhindra cancer. Det beror på att CLA förhindrar de inflammatoriska processerna från omega-6 fettsyrorna som bidrar till cancerutveckling [6].

En studie har även studerat effekten av kosttillskott med CLA under ett års tid. Resultatet blev att de som fick kosttillskott med CLA hade lägre kroppsfett än de som fick placebo vid studiens slut [7].

Men det behövs mer studier på CLA för att kunna avgöra om dessa hälsofördelar verkligen stämmer eller ej.

Industriella transfetter

Industriella transfetter är något som inte finns naturligt. Transfetterna skapas genom att vegetabiliska oljor upphettas [8]. Den kemiska strukturen för fettsyran ändras och det syns genom att oljan blir fast vid rumstemperatur. Vilket även gör att hållbarheten för fettet blir längre.

Följande produkter kan innehålla industriella transfetter [9]:

  • Pommes frites (och annan friterad mat)
  • Pajer och piroger
  • Margarin
  • Chokladbollar
  • Kakor (speciellt de med lång hållbarhet)
  • Kex
  • Godis
  • Glass
  • Mikrovågspopcorn

För att försäkra dig om att produkter du köper inte innehåller något transfett så ska du kolla i innehållsförteckningen efter ”delvis härdat fett” eller ”härdat vegetabiliskt fett”. Dessa fetter kan nämligen innehålla transfettsyror [9]. Du kan även vara säker på att KRAV-märkta produkter inte innehåller något transfett, då det är förbjudet för dessa produkter att innehålla härdat fett [10].

Problem med industriella transfetter

Industriella transfetter har visats bidra till viktökning bland apor. Aporna indelades i två grupper. Den ena gruppen apor fick 8% av deras kalorier från transfetter medans den andra gruppen fick samma mängd fast enkelomättade fetter. Båda grupperna fick lika mycket kalorier totalt sätt och det var uppmätt att det antalet kalorier skulle göra att de behöll samma vikt [11].

Resultatet från studien visade att de apor som fått transfetter hade ökat med 7.2% i vikt under 6 års tid. Medans de som fick enkelomättade fetter hade ökat sin vikt med 1.8%. Forskarna mätte även andelen bukfett som aporna hade och såg att aporna i transfett gruppen hade 30% mer bukfett än de i andra gruppen [11]. Bukfett är det fett som ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, och inte den totala mängden fett på kroppen [12]. Detta är ett bra exempel på varför alla kalorier inte är lika.

Industriella transfetter ökar risken för sjukdomar

En annan studie fann att industriella transfetter ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar [13]. Samma samband hittades inte för naturligt förekommande transfetter.

Andra sjukdomar som industriella transfetter ökar risken för är typ-2 diabetes, inflammation och cancer [14]. Fast bevisen för att transfetter skulle öka risken för cancer är inte tillräckliga för att dra en slutsats.

Industriella transfetter ökar risken för depression

I en spansk studie undersökte de sambandet mellan depression och konsumtion av transfetter. De följde ca 12 000 personer under 6 år och fann att de som åt mest transfetter hade en 48% ökad risk för depression, jämfört med de som inte åt något transfett [15].

En förklaring till det här är att transfetter bidrar till en ändrad fettprofil i hjärnan. I en studie på möss så observerades det att de möss som konsumerade höga intag av transfetter hade mindre mängd av essentiella fettsyran DHA i hjärnan [16].

När fettprofilerna i hjärnor för personer som har tagit självmord har studerats så har forskarna funnit att dessa personer har haft 22% mindre DHA i hjärnan en normala värden [17].

Slutsats

Det är en stor skillnad mellan naturligt förekommande transfetter, som finns i animaliska produkter och industriellt tillverkade transfetter. Inte bara kemiskt sätt, men också hur de påverkar kroppen.

Naturliga transfetter, som CLA, kan vara bra för dig. Vissa rekommenderar tillskott av dessa för att gå ner i vikt. Men det finns inte tillräckligt med forskning för att tydligt kunna säga att det är bra.

Industriella transfetter däremot ska du undvika så mycket du kan. Undvik alla produkter i listan ovan och undvik att köpa produkter som innehåller någon typ av härdat fett. Då kan du vara säker på att du inte får i dig dessa transfetter. Ifall du lider av depression så kan det vara extra viktigt att du tar avstånd från industriella transfetterna.

Jag hoppas det här inlägget gav dig insyn om vilka transfetter det är du ska undvika, och att du inte behöver vara rädd för att konsumera naturligt förekommande transfetter.

Lycka till!
/Martin

Källor:

[1] http://matkalkyl.se/se-smorfett80.php
[2] https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/fett/transfett
[3] https://www.berkeley.edu/news/media/releases/99legacy/6-14-1999a.html
[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10531600
[5] http://www.gnolls.org/2619/trans-fat-is-good-for-you-but-only-if-its-from-meat-and-butter-vaccenic-acid-and-the-conjugated-linoleic-acids/
[6] https://chriskresser.com/can-some-trans-fats-be-healthy/
[7] https://academic.oup.com/ajcn/article/79/6/1118/4690231
[8] https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJM199906243402511
[9] https://sv.wikipedia.org/wiki/Transfett
[10] https://konsumentforum.krav.se/org/krav/d/ar-det-tillatet-att-anvanda-hardat-fett-i-krav-mar/
[11] https://www.sciencedaily.com/releases/2006/06/060619133024.htm
[12] https://academic.oup.com/eurheartj/advance-article/doi/10.1093/eurheartj/ehz391/5524773
[13] https://www.nature.com/articles/1602973
[14] https://www.healthline.com/nutrition/why-trans-fats-are-bad
[15] https://www.smh.com.au/lifestyle/health-and-wellness/food-with-bad-fats-linked-to-depression-study-finds-20110127-1a6vy.html
[16] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0306452208017624?via%3Dihub
[17] https://www.biologicalpsychiatryjournal.com/article/S0006-3223(06)01065-1/abstract

Ett svar till “Transfetter – Det här har ingen berättat om dem”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *