Det här kommer göra att du vill undvika dessa matoljor

matoljor

Matoljor är ett samlings namn för de oljor vi lagar mat med. I det här inlägget kommer jag skriva om de så kallade raffinerade matoljorna, vilket är oljor som genomgått en lång process för att skapas.

Vad räknas som raffinerade matoljor?

Några exempel på oljor som räknas som raffinerade matoljor är följande:

 • Majsolja
 • Sojaolja
 • Rapsolja
 • Solrosolja

Det som dessa oljor har gemensamt är följande:

 • Det krävs en lång process för att producera dem [1],
 • De är gjorda på källor som inte innehåller speciellt mycket fett
 • De har inte funnits i vår diet innan 1800-talet, eftersom tekniken för att producera dem inte fanns innan dess
 • De innehåller stora mängder av fleromättade omega-6 fetterna [2]

Olivolja, kokosolja och avokadoolja räknas inte med bland dessa, då de inte genomgått samma process för att skapas.

Olika typer av fetter

Mättat fett sägs ofta vara dåligt och vi blir rekommenderade att byta ut så mycket av det som möjligt mot omättade fetter. Omättade fetter finns i två olika typer enkelomättade och fleromättade. Olivolja och avokadoolja är bra källor till enkelomättade fetter.

Det finns två olika fleromättade fetter omega-3 och omega-6. Omega-3 hittar man i feta fiskar som lax och sill. Medans omega-6 finns mycket i matoljor som rapsolja, sojaolja och solrosolja [3]. Båda dessa fettyper är essentiella för kroppen [2]. Vilket betyder att kroppen inte kan producera dessa själv och kroppen behöver dem. Därför måste det tas in i kroppen via kosten.

Förhållandet mellan omega-3 och 6

Historiskt sätt har vi ätit ungefär lika mycket omega-3 som omega-6

I dagens samhälle så konsumerar vi i snitt mycket mer omega-6 än omega-3 [4]. Historiskt sätt så har vi konsumerat ungefär lika mycket av dessa fetter. På stenåldern beräknas det att vi ätit mer omega-3 än omega-6, men ungefär ätit lika mängd av dessa två. I dagen samhälle beräknas det att vi äter 15 gånger så mycket omega-6 som omega-3 [4].

Men du kanske tänker ”på stenåldern levde man inte lika länge som vi gör idag, så varför ska vi äta som de gjorde då?”. Det är sant att man inte levde lika länge då som vi gör idag, men det berodde inte på att de inte fick i sig tillräckligt med näring. Snarare berodde det på att det var en stor barnadödlighet [5]. Som påverkar medelåldern mycket.

En till orsak är att de inte hade tillgång till samma medicin som vi har idag. Många av de dödsorsaker som inträffade då slipper vi idag. Tack vare den vetenskapliga framgången inom den medicinska världen.

Det finns bevis på att jägare förr i tiden inte hade samma inflammatoriska sjukdomar som är vanliga idag [5]. Dessa inkluderar hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och diabetes. Vilka är de största dödsorsakerna i dagens samhälle.

Om förhållandet mellan omega-6 och omega-3 är för högt kan det orsaka flertalet sjukdomar. Bland annat hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och inflammatoriska sjukdomar [6]. Det optimala förhållandet mellan omega-6 och omega-3 är dock okänt. Men man kan gissa på att det skulle vara bra att förtära lika mycket av båda (1:1). Så att förhållande blir det samma som för våra förfäder.

Raffinerade matoljor kan orsaka hjärt- och kärlsjukdomar

Man har länge trott att mättat fett är det som orsakar hjärt- och kärlsjukdomar. Nyare vetenskap har dock sett att det inte är så. En av anledningarna var att man såg att mättat fett ökade kolesterol i blodet och trodde det var orsaken till hjärt- och kärlsjukdomar.

En studie publicerades nyligen som egentligen inte är så ny utan är baserad på data från 1968-73. I den studien så undersökte man om kolesterolet och risken för hjärt- och kärlsjukdom minskade när mättat fett byttes ut mot fleromättat fett. Det här en så kallad randomiserad kontrollstudie vilket betyder att man slumpar ut deltagarna i två grupper och kontrollerar deltagarnas dieter. I det här fallet så fick ena gruppen mera mättat fett och andra gruppen fick mera fleromättat fett. Teorin var att de som åt mer fleromättat fett skulle sänka sitt kolesterol och därmed minska sin risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Det teorin stämde. Deltagarna som åt mer fleromättat fett minskade sitt kolesterol med 13.8%. Problemet var dock att en minskning i kolesterol ledde till en ökad risk för att dö. Totalt sätt så var risken 22% högre för varje minskning med 30 mg/dL av kolesterol. Men, det var bara gruppen av personer som var över 65 år som drog upp dödsrisken. Bland deltagarna som var 65 år eller äldre så var risken 35% istället för 22% medans bland deltagarna under 65 år så fanns det ingen ökad risk för att dö av lägre kolesterol värde [7].

I ovanstående studie kan vi även läsa att Ancel Keys var med och utförde den här studien. Ancel Keys var den man som kom på hypotesen om att mättat fett och kolesterol i kosten var det som orsakade hjärt- och kärlsjukdomar. Skulle det kunna vara så att han ”gömde” dessa resultat för att de motbevisade hans teori?

En annan studie fann att ifall mättat fett byttes ut mot raffinerade matoljor så ökade risken för hjärt- och kärlsjukdomar med 70% [8].

Raffinerade matoljor kan orsaka cancer

Studier på möss har visat att stora intag av majsolja ökar risken för cancer. I en studie så gav de mössen tre olika dieter:

 • Första med hög andel majsolja och låg andel fiskolja
 • Andra med lika andel av båda
 • Tredje med hög andel fiskolja och låg andel majsolja

Resultatet blev att mössen som blev matade med hög andel majsolja hade betydligt större tumörtillväxt än de andra mössen [9]. Det behöver dock inte bero på att det var högt intag av omega-6 som orsakade tumörtillväxten, eftersom det var skillnaden i förhållandet mellan omega-6 och omega-3 som jämfördes i studien. Men rätt sorts omega-3 är så svårt att få tag på i dagen kost. Så det är viktigt att man minimerar sitt omega-6 intag för att hålla förhållandet i balans.

Sen så kanske det inte var själva omega-6 i majsoljan som bidrog till en ökad risk för cancer. Men det säger i alla fall att majsolja är något man borde undvika att stoppa i sig.

Israeliska paradoxen

Likt den franska paradoxen så är den israeliska paradoxen också något som motsäger vad som länge har trotts vara nyttigt. Paradoxen är följande [10]:

 1. Israel är ett av de länder i världen som konsumerar mest omega-6, tack vare deras stora konsumtion av raffinerade matoljor
 2. Raffinerade matoljor anses vara bra för oss (livsmedelsverket rekommenderar att vi byter ut mättade fetter mot dessa)
 3. Den israeliska befolkningen har många som lider av hjärt- och kärlsjukdomar, högt blodtryck, typ-2 diabetes och cancer

Det som gör den här paradoxen är att påstående nr 2 ovan inte stämmer överens med de andra två.

Det som skulle lösa både den franska och israeliska paradoxen är ifall man började anse mättat fett som bra och raffinerade matoljor som dåligt. Då skulle dessa paradoxer inte finnas längre.

Slutsats

Raffinerade matoljor som majs-, soja-, raps- och solrosolja är inget vidare bra för hälsan. Det som dessa oljor har gemensamt är att de innehåller stora mängder omega-6 och det behövs en lång process för att producera dem. Vi behöver i och för sig få i oss omega-6 men det får vi tillräckligt av från nötter och kött.

Historiskt sätt har vi ätit mindre omega-6 än vad vi gör idag. Forskning visar på att de vanliga sjukdomarna som existerar idag inte var lika vanliga förr.

Dessa oljor kan orsaka flertalet sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar, cancer, typ-2 diabetes och högt blodtryck. Den israeliska befolkningen är ett bra exempel på det här.

Undvik dessa oljor så mycket du kan. Det finns speciellt mycket av dem i färdigmat och snacks som bland annat chips, så skippa att äta det. Laga mat med kokos- eller olivolja istället för rapsolja.

Kommentera gärna nedan vad du tyckte om inlägget och dela gärna det här vidare för att uppmärksamma andra.

Källor:

[1] http://www.madehow.com/Volume-1/Cooking-Oil.html
[2] https://roguehealthandfitness.com/vegetable-oils-are-dangerous-to-health/
[3] https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/fett/fleromattat-fett-omega-3-och-omega-6
[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4808858/#B1-nutrients-08-00128
[5] https://donmatesz.blogspot.com/2010/02/paleo-life-expectancy.html
[6] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0753332202002536
[7] https://www.bmj.com/content/353/bmj.i1246
[8] https://www.bmj.com/content/346/bmj.e8707?ijkey=9ac7037cd3267140b69376635761751b9fbf4c9a&keytype2=tf_ipsecsha
[9] https://academic.oup.com/jnci/article-abstract/85/21/1743/909406
[10] https://roguehealthandfitness.com/the-israeli-paradox/

3 svar till “Det här kommer göra att du vill undvika dessa matoljor”

 1. Hej Martin!
  Det här var intressant.
  Jag använder smör och rapsolja när jag steker eftersom olivolja inte tål att hettas upp, vad jag förstår.
  Efter att ha läst vad du skriver ska jag nog tänka om och dra ner på rapsoljan. Har är det med kokosolja, tål den att hettas upp?
  Jag poppar ofta popcorn och har märkt att olivolja lämnar en hård hinna i kastrull/popcornmaskin. Däremot lämnar inte rapsolja någon hård hinna. Nästa gång ska jag prova kokosolja.
  Tack för ännu en bra artikel och ny kunskap!
  Mvh
  Vivi

 2. Tack!
  Olivoljan innehåller mycket enkelomättade fetter, vilka tål värme bättre än fleromättade. Men mättade fetter, från t.ex. kokosolja och smör, tål värme bäst.
  Vissa antioxidanter och vitaminer kan förstöras när man hettar upp olivoljan, men det är inte farligt att steka i den.

  Jag skulle använt smör för att poppa popcorn. Kokosolja har jag aldrig testat till det men funkar säkert också bra.
  Jag brukar nästan alltid använda kokosolja för att steka i. Förutom att den tål värme bra så innehåller den också massa nyttiga saker.

  /Martin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *