Varför både låg fett och lågkolhydratkost fungerar

Det finns så mycket olika diskussioner på internet om vilket diet som är bäst för att gå ner i vikt. Vissa säger att det är bättre med en kost som är låg i fett. Andra säger att man ska ta bort kolhydraterna helt. Men vem har rätt?

Det är ju uppenbart att dessa två kost strategier skiljer sig åt rätt mycket. I låg fett dieten så utesluter man alla feta saker och i lågkolhydratkosten så äter man dessa men istället utesluter man alla produkter som innehåller mycket kolhydrater. Så det känns som att dessa dieter motsäger varandra, och därmed borde det bara kunna vara en av dem som funkar bäst. 

Gemensamma saker för båda dieterna

Om vi tänker efter ett tag så inser vi att dessa två dieter inte är helt skilda från varandra. Det finns nämligen många produkter som innehåller både mycket fett och kolhydrater. Dessa saker kommer varken personen på låg fett kosten eller personen på lågkolhydratkosten att konsumera. 

Det är lätt att man missar den här viktiga aspekten. Följande är några exempel på saker som innehåller både mycket fett och kolhydrater:

 • Mjölkchoklad
 • Glass
 • Chips
 • Bakelser
 • Pommes
 • Pizza
 • De flesta snabbmatsrätterna

Som vi kan se i listan ovan så är det många onyttiga saker som båda dessa koster inte konsumerar. Från låg fett perspektivet så kommer de inte äta glass för att “det innehåller för mycket fett”. Medans lågkolhydrats dietaren kommer säga att hon står över glassen för att “det innehåller mycket socker”. 

Ena sidan säger att det är på grund av fettet som man inte ska äta glass. Andra sidan säger att det är sockret i glassen som gör att man inte ska äta den. Vem är det som egentligen har rätt? 

Frågan är om det spelar någon roll. I ena fallet så äter jag inte glass för att det innehåller för mycket fett. I andra fallet så äter jag inte glass för att det innehåller för mycket socker. Men i båda fallen så äter jag inte glass, och det är det som är det viktiga här. Jag slutar alltså att äta många onyttiga saker oavsett vilket spår jag väljer att gå. 

Sen så är det ju inte så att man kan hälla i sig massa läsk och räkna med att gå ner i vikt, även fast man följer en låg fett kost. Eller att man häller i sig grädde och tror att det kommer få en att gå ner i vikt på en lågkolhydratkost. 

Studie som jämför olika lågfett och lågkolhydrat koster

En randomiserad kontrollerad studie har gjorts för att undersöka vilken av några av de vanligaste dieterna som är bäst för att gå ner i vikt. Det har säkert gjorts flera men det var den här som jag råkade hitta.

I den här studien så jämförde forskarna 4 olika dieter: Atkins, Zone, LEARN och Ornish. Dessa dieter kan beskrivas som följande:

 • Atkins är en kost med väldigt lite kolhydrater. Den skulle kunna jämföras med en ketogen kost.
 • Zone vilket är en kost som är låg i kolhydrater, men inte lika låg som Atkins.
 • LEARN (Lifestyle, Exercise, Attitudes, Relationships, and Nutrition), som är låg i fett och hög i kolhydrater. Den här dieten är i stil med de rekommenderade riktlinjerna som Livsmedelsverket rekommenderar.
 • Ornish vilket är en kost som är väldigt hög i kolhydrater och väldigt låg i fett.

Deltagarna i studien var 311 överviktiga kvinnor, och deras BMI låg mellan 27-40 (för referens så motsvarar BMI över 25 övervikt). Huvudsyftet med studien var att mäta viktnedgång, men de mätte även andra mått som LDL, HDL och triglycerider.

Studien pågick i 12 månader och deras slutvikt mättes i slutet av den. Resultaten visade att medel viktnedgången för grupperna var följande:

DietMedelviktminskning
Atkins4.7 kg
Zone1.6 kg
LEARN2.6 kg
Ornish2.2 kg

Det vi kan se från resultaten var att Atkins dieten var den mest effektiva när det kom till att gå ner i vikt. Med det viktigaste att ta med ifrån den här studien är att även om Atkins dieten var den mest effektiva, så gick deltagarna ner i vikt på alla dieter.

Vi vet dessutom inte hur viktnedgången såg ut för de som fortsatte på dieterna. Viktnedgången för de andra dieterna kanske kom ikapp Atkins efter lite längre tid.

Sammanfattning

Min tanke med det här inlägget var att visa hur två dieter som känns väldigt olika faktiskt är ganska lika. I stället för att bråka om vad som är den optimala strategin så bör man fokusera på det som är gemensamt för dessa dieter, vilket är den skräpmat som båda undviker. 

I slutändan så är det upp till en själv att välja den diet som man tror passar sig själv bäst. Vad spelar det för roll ifall man följer en diet där man går ner 5 kg på 12 veckor istället för 16 veckor, när man ändå inte kommer att hålla den i längden?

Ifall du hatar den mat som du måste äta för att hålla din diet, så är chansen att du ger upp mycket större än ifall du äter något som du gillar. Du kanske inte kan äta allt som du gillar men det betyder inte heller att du måste äta saker som du ogillar. Jag har hittat en strategi som passar mig och jag hoppas att du hittar en som passar dig. 

Som vi såg i studien så funkade alla dieterna för att gå ner i vikt. Därför är det viktigt att välja den som du tror att du enklast kan följa och som får dig att må bäst. Ifall du är osäker på vad som passar dig bäst så bör du testa dig fram.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *