Varför du INTE ska räkna kalorier för att gå ner i vikt

ränka kalorier för att gå ner i vikt

Är det viktigt att räkna kalorier för att gå ner i vikt? Kan vi äta vad som helst och ändå gå ner i vikt, så länge vi göra av med fler kalorier? Riktigt så enkelt är det inte.

Ett vanligt sätt att gå ner i vikt, som är rekommenderat av många, är att man börjar med att begränsa sitt kaloriintag. Man lagar mindre portioner och man drar ner på sina snacks. Sedan börjar man träna mer och hårdare än vad man gjorde innan. Teorin bygger på det klassiska ”kalorier in, kalorier ut” konceptet, vilket låter logiskt. Ifall man gör av med mer kalorier än vad man stoppar i sig, så måste ju kroppen ta energi från annan källa. Med andra ord, det lagrade kroppsfettet. Konceptet kan beskrivas med följande ekvation:

Fett = Kalorier in – Kalorier ut

Ifall vi skulle vilja använda ovanstående ekvation för att räkna ut hur mycket kalorier vi ska få i oss för att gå ner i vikt. Då skulle vi behöva veta att kalorier in och kalorier ut är två oberoende variabler. Annars skulle fallet kunna vara att vi reducerar vårt kaloriintag med 1000 kcal samtidigt som vår kropp bränner 1000 kcal mindre under dagen. Vilket resulterar i att vi behåller samma vikt. Sen måste vi även veta hur mycket kalorier vi bränner på en dag. Vilket är otroligt svårt att mäta exakt [1].

Vad är egentligen en kalori?

En kalori (eller kilokalori som det egentligen är) definieras som ”den mängd energi som det krävs för att öka ett kilo vattens temperatur med en grad Celsius” [2]. Sättet man mäter kalorier i mat är genom att bränna maten och räkna hur mycket värmeenergi som släpps ut [3]. Det säger dock inget om hur mycket av den energi som kroppen kan använda sig av.

Exempel på olika matkällor

Låt oss ge ett exempel. Istället för att äta broccoli så äter vi en påse chips. Säg att påsen chips består av 100 g, då innehåller den 495 kcal [4]. Medan 100 g broccoli innehåller 35 kcal [5]. Det betyder att vi får i oss 460 fler kalorier ifall vi väljer chipsen istället för broccolin. Med konceptet ”kalorier in, kalorier ut” betyder det att vi skulle behöva bränna 460 kcal mer under dagen för att jämna ut det. Så ifall vi träna extra hårt den dagen och gör av med 460 kcal extra så kommer vår vikt ligga kvar på samma nivå. Det motsvarar ungefär 40 minuters joggning, men varierar från person till person [8].

Problemet med ovanstående slutsats är att kroppen kommer ha olika reaktioner på dessa två produkter. Insulin produceras när vi äter mat för att minska ta upp blodsocker och omvandla det till energi [6]. När vi äter chipsen så kommer betydligt mer insulin produceras, som säger åt levern att sluta producera glukos och börja lagra fett. Kroppen kommer inte att kunna ta energi från fettcellerna förrns insulin nivån i kroppen sjunker. Alltså kommer kroppen att stänga av fettförbränningen tills insulin nivån är låg.

Eftersom kroppen inte kan använda det lagrade fettet som energikälla när insulin nivån är hög så kommer den sänka energiförbränningen. Kroppen är smart. När den märker att energin börjar ta slut anpassar den sig så att den bränner mindre energi. Detta ger ett bra bevis till att kalorier in och kalorier ut inte är två oberoende variabler och därför ovanstående ekvation inte är något att anpassa sin diet efter.

Vad säger statistiken?

Ifall vi kollar på Figur 1 så kan vi se korrelationen mellan hur många som är överviktiga i olika länder och hur mycket kalorier de får i sig per dag i genomsnitt. Det vi kan se är att det finns en viss korrelation mellan dessa två parametrar. Men korrelationen är inte speciellt stor, eftersom linjerna i grafen kan gå lite hur som helst. En intressant observation i grafen är att för nästan alla länder så har antalet överviktiga personer ökat, under de senaste åren. Medans kaloriintaget för länderna varierat rätt mycket. Det både minskar och ökar. Man skulle kunna tro att andelen överviktiga skulle minska när kaloriintaget minskade, men datan visar något annat.

Figur 1: Graf som visar korrelationen mellan övervikt och kaloriintaget för olika länder i världen [7]

Slutsats

En diet som består av att begränsa kaloriintaget kommer nödvändigtvis inte att göra så att vi går ner i vikt. Det är mycket fler faktorer som spelar roll när det kommer till viktminskning än hur mycket kalorier vi stoppar i oss. Hormonerna i kroppen är det som påverkar hur maten vi äter omvandlas till energi [6]. Vilket gör att det är mycket viktigare för oss att hitta rätt hormonbalans. Istället för att räkna varenda kalori som vi stoppar i oss. Dessutom tar det mycket ansträngning för att skriva ner allt vi äter och det är lätt att missa något. Fokusera på att äta mindre av mat som gör att insulinproduktionen ökar mycket, som socker och andra kolhydratskällor som innehåller lite fibrer. Det kan även vara en bra ide att inte äta så ofta för att låta insulin nivåerna sjunka.

Källor:

[1] https://idmprogram.com/a-calorie-is-a-calorie-part-ii/
[2] https://en.wikipedia.org/wiki/Calorie
[3] https://idmprogram.com/how-do-we-gain-weight-calories-part-1/
[4] http://matkalkyl.se/se-potatischips.php
[5] http://matkalkyl.se/se-broccoli.php
[6] https://diabetes.nu/insulin-diabetes-behandling/
[7] https://ourworldindata.org/grapher/share-of-adult-men-overweight-or-obese-vs-daily-supply-of-calories
[8] https://www.healthline.com/health/fitness-exercise/running-burn-calories-per-mile#per-mile

Ett svar till “Varför du INTE ska räkna kalorier för att gå ner i vikt”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *