Varför misslyckas så många att gå ner i vikt? – Och vad vi kan göra åt det

En kick av inspiration startar igång det. Du bestämmer dig för att ändra din livsstil så att du kan nå din målvikt. Alla sötsaker, snacks och färdigmat ryker från hemmet och du bestämmer dig för att börja träna mer. Första månaden går bra och möjligtvis andra. Efter det börjar det gå utför igen och efter ytterligare en månad så är du tillbaka där du började.

Du kanske känner igen dig i ovanstående situation. Det är vanligt att man kan hamna i den situationen. Så i det här inlägget ska vi undersöka de vanligaste orsakerna till att man inte lyckas nå sina hälsomål, samt ta upp några saker som samhället skulle kunna göra för att hjälpa till.

Undersökning om fetma

University of Chicago utförde en undersökning där de ställde olika frågor angående fetma hos amerikaner. En av frågorna de ställde var – vad en av de största anledningarna till att de inte lyckades gå ner i vikt var. Det som de allra flesta svarade var en orsak till att de hade svårt att gå ner i vikt, var att onyttig mat är för enkelt att få tag på. Du kan se resultaten i bilden nedan.

Källa: https://www.norc.org/PDFs/ASMBS%20Obesity/Topline_%20ASMBS%20NORC%20Obesity%20Poll.pdf

På plats nummer två kommer en brist av willpower och delad tredje plats kommer hälsosam mat är inte tillräckligt bekväm, billig och tillgänglig samt jag spenderar för mycket tid stillasittande.

Vad kan vi då göra för att hjälpa till att minska dessa hinder för personer som försöker gå ner i vikt? Finns det ens någon som samhället kan göra, eller är allting upp till individen själv? Låt oss börja med att dra en parallell med rökning.

Parallell med rökning

Kommer ni ihåg när vi började inse att det var farligt med rökning? Vad gjorde vi då? 

På 50-talet så kunde man i princip röka överallt. Det fanns inga begränsningar. Ville du röka inne så kunde du göra det. Men när vetenskapen sedan lyckades få fram resultat som visade på att rökning ökar risken för cancer väldigt mycket, så började man skapa restriktioner för att minska rökningen. Nu får du inte längre röka inne på restauranger eller barer. Sedan den 1 juli 2019 får du inte längre röka på uteserveringar i Sverige. 

Rökningen i Sverige har minskat rätt mycket under de senaste åren. I grafen nedan så kan vi se att antalet rökare har minskat från strax över 25 personer av 100 som rökte i slutet av 80-talet till strax över 10 av 100 som rökte år 2016-2017. Det finns fortfarande en bit kvar att gå men vi kan i alla fall konstatera att något av det vi har gjort för att stoppa rökning har fungerat, även om vi inte kan avgöra exakt vilken av åtgärderna det är som varit mest effektiv. 

Källa: https://www.scb.se/hitta-statistik/artiklar/2018/farre-roker-fler-snusar/

Vad skulle hända ifall vi införde liknande restriktioner för skräpmat som vi har för rökning? Det finns många olika åsikter om vad som är bra för oss. Men de flesta skulle hålla med om att snabbmat och godis inte är bra för oss. Så vi skulle kunna börja där. 

När är det rätt för samhället att gå in och ta ansvar?

När det kommer till droger så är det väldigt tydligt vad samhället har tagit får ståndpunkt. Här har man bestämt att det är olagligt (med undantag från alkohol). Enligt lagen får ingen ta droger. Inte för att det nödvändigtvis skapar problem för andra, utan för att det är för personens eget bästa. 

Samma sak ser vi med cigaretter och alkohol. Här har vi systembolaget för att det inte ska vara så lättillgängligt att få tag på alkohol. Vi förbjuder även alkoholkonsumtion på allmän plats och rökning är snart förbjudet överallt på allmän plats också. 

I båda dessa fallen så har samhället gått in och sagt att ”det här är inte bra för dig och vi ska hjälpa dig”. Men när det kommer till skräpmat så finns det inget sånt.

För skräpmat så är det upp till var och än att sköta sitt. Och vi har alla olika förmågor att avstå. Men många klarar inte av det här.

Hur kan vi göra för att hjälpa dem som behöver det mest?

Det viktiga här är att vi underlättar för de som faktiskt vill ha hjälp med att äta nyttigt, samtidigt som vi inte gör det mer komplicerat för dem som fortfarande vill köpa onyttiga saker. De flesta klarar ju trots allt att äta ”lagom” mycket onyttiga saker, så att det inte skapar något problem.

Ändra standard valet

I en brittisk studie så undersökte de ifall fler organ skulle bli donerade ifall standard valet var att man donerar sina organ ifall de är fungerande vid ens död. Antingen så är det upp till individen att säga till ifall man vill att ens organ ska doneras (opt-in). Eller så görs det som standard och man själv får säga till ifall man inte vill donera sina organ (opt-out).

Forskarna undersökte hur detta skulle påverka antalet donerade organ. De fann att när ett land använde ”opt-out” strategin så var det fler organ som donerades.

Samma strategi skulle kunna testas i t.ex. restauranger. Hur skulle det vara ifall man fick sallad till en steak istället för pommes, om man bara beställde en steak, utan att ge någon preferens? Du skulle fortfarande kunna beställa pommes ifall du ville, men om du inte gav någon preferens så fick du det nyttigaste valet. Skulle det ändra vad folk beställde? Kanske, det är svårt att veta innan någon testar det. Men jag tror att det kan ha en påverkan. 

Det skulle även kunna implementeras på snabbmatskedjor så att man får t.ex. morötter som standard istället för pommes. Många skulle nog bli sura till en början, innan de inser att de kan välja pommesen ifall man ber om det.

Gör det enklare att undvika onyttigheter

Har du någonsin funderat på varför matbutiker ofta placerat godis i slutet av butiken och inte i början? 

Matbutiker är ofta planerade för att kunder ska köpa så mycket som möjligt [1]. Ett exempel är att man hittar ofta godis och andra snacks i slutet av butiken (även i kassan brukar det finnas). Det här är en strategi som butikerna använder för att få oss att köpa mer. Det är nämligen så att vår så kallade ”willpower” minskar ju fler beslut vi måste ta. Eftersom vi har gått igenom hela butiken och tagit massa beslut om vilka varor som vi ska köpa så har vår willpower tagit slut. Det innebär att när vi kommer fram till kassan så orkar vi inte längre motstå frestelsen och köper med oss lite godis hem. Fastän vi inte ville köpa det när vi gick in i butiken.

Som tidigare nämndes så var brist på willpower en av de vanligaste orsakerna till att folk inte lyckas hålla sin diet. Hur kan vi då göra det lättare för personer att inte köpa de onyttiga sakerna? 

Jag föreslår att man kan placera allt sådant som anses onyttigt som godis, läsk och snacks i en avskild avdelning av butiken. På så sätt skulle man inte passera den sektionen när man tar ett varv i butiken. Men skulle man verkligen vilja köpa godis så vet man var det ligger. Och de som inte vill bli suktade av godiset behöver inte gå dit. 

Detta skulle inte göra så att de som handlar får mindre valfrihet. Snarare tvärtom. Vi kommer handla mindre på impuls och kan därmed göra bättre val.

Slutsats

De ingrepp samhället har gjort för att minska rökningen har fungerat eftersom den faktiskt har minskat. Det är svårare att avgöra vad det är som har gett bäst resultat, men som helhet har det i alla fall gett resultat. 

Varför inte testa något liknande med skräpmat? Vi vet att folk har svårt att avstå eftersom det är så lättillgängligt. Om vi skulle göra det mer svårtillgängligt skulle det möjligtvis vara lättare att avstå.

Det man kan fundera över är huvudanledningarna till att vi äter snabbmat och annat onyttigt. Jag skulle säga att huvudsakerna är att det är gott, enkelt och billigt. Så för att minska ätandet bör man ändra på någon eller fler av dessa parametrar. Skulle snabbmat vara äckligt, svårtillgängligt och dyrt så tror jag inte att någon skulle konsumera det.

Gott finns det inte så mycket man kan göra åt. Skulle man ändra på smaken så skulle det förstöra för alla, och det vill vi inte. Men det finns mycket annat som är gott, så det borde inte vara något problem med att hitta en ersättare på den här fronten. 

Enkelt kan vi dock ändra. Vi kan göra det svårare att få tag på. Men det skulle påverka alla, vilket inte är vad vi vill. Det vi kan göra är att göra det aningen svårare att få tag på än vad det är just nu, t.ex. genom att lägga godis och snacks i ett hörn i butiken, istället för i kassan där man måste passera. 

Sist har vi billigt. Här skulle vi kunna lägga högre skatter på sånt som är onyttigt. Men jag tycker inte att det vore optimalt, för vad är det vi skulle skatta i så fall? Istället borde vi fokusera på att skapa billigare hälsosamma alternativ till snabbmaten.

Jag hoppas att det här inlägget gav dig några nya insikter. Vad tycker du att man kan göra för att underlätta för folk att hålla sin diet? Kommentera gärna vad du tycker nedan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *