Vegan för- och nackdelar, du som är vegan vill inte göra de här misstagen – del 2

I del 1 av de här inläggen så tog jag upp vad de båda parterna hade gemensamt för åsikter. Sen gick jag igenom hur och varför deras åsikter om mättat fett skiljde sig. I det här inlägget berättar jag om största nackdelen med att vara vegan och hur du ska göra för att slippa den.

TMAO och risken för hjärtattack

TMAO innehåll i olika livsmedel

En bit in i debatten nämner Joel något som kallas TMAO och hur det ökar risken för hjärtattack. Han säger att det är direkt korrelerat med hjärt- och kärlsjukdomar och att man får i sig det genom att äta rött kött.

Men då påpekar Chris att det som ökar TMAO mest är fiskkonsumtion. Grafen ovan visar hur konsumtion av olika produkter påverkar TMAO. Han fortsätter med att nämna att ingen vetenskap visar på att konsumtion av fisk skulle öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Joel verkar säker på att TMAO ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Men Chris debatterar för att då skulle fisk konsumtion vara associerat med dessa sjukdomar. Vilket vetenskapen visar på att det inte är, enligt Chris.

Chris nämner att ingen av de stora hälsoorganisationerna, som Joel har refererat till tidigare, säger att fisk konsumtion är relaterat till ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar.

Vitaminbrister – största nackdelen för veganer

Medans det finns många olika argument om vad som är bra och inte, så är det en sak som alla håller med om och det är vitaminer och mineraler. Både Chris och Joel håller med om att vitaminer och mineraler är essentiella för optimal hälsa.

Chris börjar med att ta upp vitaminbristen som finns hos veganer. Han citerar en studie där de fann att vitamin-B12 bristen var 11% bland allätare, 77% bland vegetarianer och 92% bland veganer. B12 är nämligen något som bara finns i animaliska produkter.

Joel håller med om att det är vanligt för de som inte äter kött att få vitamin-B12 brist. Han nämner hur viktigt det är att ta kosttillskott med B12 för vegetarianer och veganer.

Upptagningen av vitaminer från kosttillskott är inte lika effektiv som upptagningen från mat. Därför är det viktigt att man får i sig mer än rekommenderat dagligt intag, om man tar kosttillskott.

Problemet med kosttillskott är dock att de inte fungerar lika bra som att få i sig vitaminerna från kosten, menar Chris. Upptagningen av vitaminerna från kosttillskotten är inte lika effektiv. Därför är det viktigt att man tar en större en rekommenderad daglig dos av vitaminerna i form av kosttillskott.

Det finns vitaminer som det inte är bra att få i sig för mycket av, men B12 är inte en av dem, säger Chris.

De näringsämnen som veganer kommer ha stört brist på är vitamin-B12, vitamin-D3 och DHA (en av de essentiella omega-3 fettsyrorna). Så det är viktigt att man tar tillskott av dessa om man följer en vegansk diet.

Joel nämner att personer som går på en paleokost (stenåldersmat) har brist på jod. Dock så säger Chris att veganer också har det. Jod finns främst i joderat salt, mejeriprodukter och havsgrönsaker (som alger).

Det skulle räcka med en mussla, ett ostron och 4 gram lever per dag för att täcka behoven av vitamin-B12, zink, koppar, kolin och många andra näringsämnen.

En annan sak som Chris påpekar är att kalcium från kosttillskott är associerat med en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Medans kalcium från mejeriprodukter är associerat med en minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Det här är dock bara en korrelation och inget orsakssamband.

Chris nämner en studie där de beräknade näringsdensiteten för flertalet matprodukter så fann de att organ kött hade den högsta näringsdensiteten. På andra plats kom skaldjur och efter det fet fisk. Spannmål och baljväxter kom inte i närheten av toppen. Chris säger att det skulle räcka med en mussla, ett ostron och 4 gram lever per dag för att täcka behoven av vitamin-B12, zink, koppar, kolin och många andra näringsämnen.

Forskning om Paleo

Vid tillfället för den här debatten så finns det inte så mycket forskning inom dieten som Chris förespråkar, Paleo. Därför är det svårt att jämföra vilken av dessa dieter som skulle vara bäst.

Chris nämner att det vore intressant ifall man kunde se en studie på två grupper, där ena gruppen går från standard american diet (eller liknande) till en vegansk kost och den andra går från samma diet till en paleo eller ketogen kost. Men inga sådana studier har hittills gjorts.

Slutsats

Från den här debatten så kan vi se att både Chris och Joels sätt att äta på är bättre än standard american diet. Att bara ta bort socker, snabba kolhydrater och snabbmat ur din diet kommer göra din kropp blir väldigt glad. Sen ifall du väljer att äta kött eller inte kommer inte påverka din hälsa så mycket.

Ifall du väljer att inte äta kött så är det viktigt att du tar kosttillskott för de vitaminer du inte får i dig via kosten. Dessa är vitamin-B12, vitamin-D3 och DHA. Du kan inte räkna med att hela mängden av kosttillskottet tas upp av kroppen. Därför är det viktigt att du får i dig mer än rekommenderat dagligt intag av dessa vitaminer.

Väljer du att äta kött så ska du inte vara rädd för det mättade fettet då det inte finns några starka bevis på att det skulle vara dåligt. Testa även att äta alla delar från djuren eftersom dessa är väldigt näringsrika.

Det finns ingen diet som är rätt för alla utan det gäller att hitta den som passar dig bäst. Om du är osäker, testa båda några månader var och se vilken som du mår bäst av. Det är det viktigaste i slutändan.

Jag hoppas att det här inlägget gav dig insyn som hjälper dig att välja rätt väg. Ifall du vill se hela debatten så finns den här.

Källor:

[1] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/ijc.20658
[2] https://www.healthline.com/nutrition/blue-zones

Ett svar till “Vegan för- och nackdelar, du som är vegan vill inte göra de här misstagen – del 2”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *