Vitamin A rik mat är inte vad du tror att det är

vitamin-a-mat

Det är allt för vanligt att jag läser en artikel där de nämner källor till vitamin A men de källorna som de nämner innehåller faktiskt inte vitamin A. Därför blev jag inspirerad till att skriva det här inlägget för att reda ut hur det verkligen är.

Det finns två olika typer av vitamin A, retinol och betakaroten. Retinol är den typen av vitamin A som vår kropp behöver, och finns endast i animaliska produkter. Betakaroten är faktiskt inte ekvivalent med retinol, utan vår kropp konverterar betakaroten till retinol. 

Betakaroten

Vi har alla fått höra att morötter innehåller mycket vitamin A och är bra för synen. Men morötter innehåller egentligen inte vitamin A. När någon säger att morötter innehåller mycket vitamin A så menar de att morötter innehåller mycket betakaroten. Även om kroppen för det mesta lyckas konvertera mycket av det betakaroten som vi konsumerar, så är det fel att säga att något som innehåller betakaroten innehåller mycket vitamin A.

Betakaroten är en så kallad pro-vitamin A, vilket betyder att det är ett ämne som vår kropp konverterar till vitamin A. Men ungefär 45% av populationen har en genetisk mutation som gör att de inte kan inte konvertera betakaroten till vitamin A lika effektivt [1,2]

Det betyder att ifall de som har den här genetiska mutationen äter grönsaker som innehåller betakaroten motsvarande 100% av det rekommenderade intaget kommer det inte att motsvara 100% för dem. De måste alltså konsumera betydligt mer betakaroten för att nå sina dagliga värden.

Vitamin A i mat

Några exempel på mat som innehåller mycket vitamin A i form av retinol är följande:

  • Lever (från de flesta djur)
  • Feta fiskar som makrill och lax
  • Feta mejeriprodukter som smör, ost och creme fraiche
  • Ägg

Några exempel på mat som innehåller pro-vitamin A i form av betakaroten är följande:

  • Sötpotatis
  • Grönkål
  • Morötter

Sammanfattning

När någon nämner grönsaker som innehåller mycket vitamin A så menar de egentligen att grönsakerna innehåller mycket betakaroten. Betakaroten är en pro-vitamin A, vilket betyder att det konverteras till vitamin A (retinol) i kroppen. Problemet är att alla inte konverterar betakaroten till retinol lika bra. Vilket gör det svårt att göra en generell rekommendation på hur mycket betakaroten som man behöver, eftersom alla behöver olika mängder av det.

Källor

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22113863
[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19103647

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *